Guvernul Saudit a reţinut trei prinţi, între care prinţul Ahmed bin Abdulaziz, fratele mai tânăr al regelui Salman, şi prinţul Mohammed bin Nayef, nepotul regelui, pentru că ar fi plănuit un o lovitură de stat, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, fiul regelui Salman, conducător de facto al Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume şi aliat major al Statelor Unite, şi-a consolidat puterea de la îndepărtatea lui Mohammed bin Nayef din poziţia de moştenitor, într-un puci de palat din 2017.
Mai târziu în acel an, bin Salman a arestat mai mulţi membri ai casei regale şi saudiţi proeminenţi, pe care i-a ţinut timp de mai multe luni în hotelul Ritz-Carlton din Riad, într-o campanie anti-corupţie care a provocat şocuri în ţară şi în străinătate.
Cinci surse au declarat că prinţul Ahmed şi Mohammed bin Nayef au fost reţinuţi în ultima operaţiune, a mai scris Reuters, potrivit News.ro. Trei dintre surse, inclusiv una regională, a spus că Mohammed bin Nayef şi fratele său vitreg Nawaf au fost ridicaţi vineri dintr-o tabără privată din deşert. Două surse au dezvăluit faptul că Ahmed a fost ridicat de la locuinţa sa.
Americanii, implicați în complot
Prinţul Mohammed ”i-a acuzat de contacte cu puteri străine, inclusiv cu americani şi cu alte persoane, pentru a da o lovitură de stat”, a spus sursa regională. Însă în condițiile în care SUA sunt cel mai important aliat al Arabiei Saudite, se ridică întrebarea naturală dacă relațiile dintre cele două state nu vor avea de suferit în urma acestei dejucări.
“Cu aceste arestări, prinţul Mohammed şi-a consolidat controlul total al puterii. Această epurare s-a încheiat”, a adăugat sursa, indicând că nu au mai rămas rivali care să îi conteste succesiunea la tron. O altă sursă a spus că prinţii sunt acuzaţi de ”trădare”. O a treia sursă a arătat că aceştia discutau despre un puci cu sprijinul unor triburi puternice, dar că discuţiile nu ajunseseră în stadii avansate.
Biroul de presă al guvernului nu a răspuns unei solicitări de comentarii referitoare la detenţii, despre care publicaţia Wall Street Journal a scris prima oară.
Deținuți în secret
Nu este cunoscut unde sunt ţinuţi acum cei reținuți. Nu a putut fi luată legătura cu ei pentru a comenta acuzaţiile ce li se aduc şi anume cele legate de o lovitură de stat. „Prinţii trebuie să fie trataţi cu demnitate”, a declarat cea de-a treia sursă, referindu-se la statutul lor în interiorul familiei.
Sursa regională şi încă una au spus că Regele Salman a aprobat mișcarea şi l-au descris ca fiind întreg la minte şi la trup, a scris Mediafax, citând Reuters. Aflat la vârsta de 84 de ani, regele s-a întâlnit, joi, cu secretarul de Externe britanic Dominic Raab în Riad. Regele Salmam şi prinţul Coroanei au participat, miercuri, la o întâlnire a Cabinetului.
Mohammed, moștenitorul epurărilor
Prinţul Coroanei Mohammed, în vârstă de 34 de ani, a provocat resentimente în rândurile unor membri ai familiei regale prin felul în care şi-a consolidat puterea. Unii critici au pus la îndoială abilitatea acestuia de a conduce după uciderea, în anul 2018, a jurnalistului Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi şi cel mai mare atac, anul trecut, asupra infrastructurii Arabiei Saudite, au mai destăinuit sursele audiate de Reuters.
Autorităţile saudite nu au comentat asupra problematicii succesiunii sau asupra criticilor aduse la adresa modului de a conduce al prinţului Coroanei. Prinţul Mohammed este popular în rândul tinerilor din Arabia Saudită şi are susţinere şi în cadrul familiei regale, care are în jur de 10.000 de membri.
Câţiva oameni au postat pe Twitter poze cu regele şi fiul său cu mesajul „Suntem toţi Salman. Suntem toţi Mohammed”, în semn de susţinere.