Alexandr Lukasenko le-a transmis liderilor europeni că nu va proteja UE de afluxul de migranți

Lukașenko lasă problema migranților ilegali în seama UE: „Voi i-ați chemat. Dați-le ce le trebuie”

Aleksandr Lukaşenko le-a transmis ldierilor europeni că nu se simte obligat să protejeze Uniunea Europeană în fața afluxului de migranți ilegali, mai ales după ce blocul comunitar i-a impus Belarusului sancțiuni care îi afectează economia.

Rl online 0 comentarii

21.07.2021 - 10:00

Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a transmis un mesaj dur pentru statele europene care îmbrățișează afluxul de migranți ilegali. Oficialul a declarat că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în fața numărului copleșitor de imigranți, mai ales după ce blocul comunitar s-a decis asupra unor sancțiuni ce afectează economia Belarusului. Liderul țării a menționat că în prezent, guvernul de la Minsk finanţează cu proprii săi bani restricțiile la graniţă pentru „eliminarea activităţilor ilegale, inclusiv combaterea imigraţiei clandestine şi traficul cu droguri şi arme”.

Ca efect a acestor sancțiuni primite, Belarusul le permite migranților ilegali să treacă granița în Lituania. Ba mai mult, guvernul de Vilnius acuză autorităţile că aduc în Belarus migranţi cu avionul de la Bagdad şi Istanbul, ca mai apoi să îi trimită către Lituania. Astfel, aproximativ 2.100 de migranţi au ajuns în Lituania anul acesta, iar peste jumătate din ei doar la începutul lunii iulie.

Lukașenko a mai adăugat în declarația sa de marți că amplificarea numărului de migranți ilegali este provocată de unele state din UE, care i-au „chemat” pe aceștia în societatea lor. 

„Ne asfixiază, iar noi trebuie să-i protejăm? Voi i-aţi chemat, daţi-le tot ce le trebuie, puneţi-i pe picior de egalitate cu cetăţenii voştri!”, le-a transmis Lukașenko.

Belarusul a primit o serie de sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii, Uniunii Europene, Marii Britanii și Canadei în urma  fraudării alegerilor prezidenţiale de anul trecut, dar și din cauza reprimării manifestaţiilor opoziţiei, ca urmare a scandalului politic din țară. De asemenea, noi sancțiuni au fost aplicate după ce un blogger opozant a fost arestat, fiind preluat de la bordul unui avion constrâns să aterizeze la Minsk.

Comentarii