Muzeul Naţional Cotroceni organizează joi, 30 iunie 2016, ora 18.00, în Spaţiile Medievale ale muzeului, vernisajul expoziţiei „Lucia Beller. Poveste, graţie, creaţie”.
Muzeul Cotroceni deţine în patrimoniul său numeroase lucrări de grafică ale artistei Lucia Beller. În expoziţie vor figura aproximativ 80 de lucrări reprezentând proiecte pentru vitralii, lucrări cu tematică religioasă, ilustraţii pentru carte care au însoţit şi volume de poveşti ale Reginei Maria, proiecte decorative şi compoziţii pentru ţesături, tapiserii sau pentru vase din ceramică.
Lucia Beller (1889 – 1961), o reprezentantă târzie a curentului Art Nouveau, a absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, iar din 1951 a devenit membră a Uniunii Artiştilor Plastici. A fost încadrată pictor decorator în cadrul Secţiei de Artă Aplicată. Opera Luciei Beller se caracterizează printr-un imaginar construit ca un proiect pentru vitralii: o simbolistică deosebită, o tonalitate a culorii, graţie şi mult talent.
Cercetarea şi valorificarea patrimoniului este una dintre principalele funcţii ale unui muzeu, iar în cei 25 de ani de existenţă Muzeul Naţional Cotroceni, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire monument istoric, a avut ca principal obiectiv punerea în valoare a patrimoniului propriu, dar şi a patrimoniului mobil provenit din colecţiile unor muzee şi instituţii colaboratoare, în cadrul nenumăratelor expoziţii temporare de excepţie.