9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalLiderul regional al Cataloniei a acuzat guvernul spaniol că își spionează cetățenii

Liderul regional al Cataloniei a acuzat guvernul spaniol că își spionează cetățenii

Liderul regional al Cataloniei a acuzat guvernul spaniol că își spionează cetățenii, după ce un grup de apărare a drepturilor a declarat că telefonul său și alte zeci de telefoane ale unor personalități catalane pro-independență au fost infectate cu programe de spionaj folosite de statele suverane, notează Reuters.

Grupul pentru drepturile digitale Citizen Lab a descoperit că peste 60 de persoane legate de mișcarea separatistă catalană, inclusiv mai mulți membri ai Parlamentului European, alți politicieni, avocați și activiști, au fost vizați de programul spion „Pegasus”, fabricat de grupul israelian NSO.

„Este o rușine nejustificată”, a scris pe Twitter liderul catalan Pere Aragones. „Un atac extrem de grav la adresa drepturilor fundamentale și a democrației”. El a cerut explicații din partea guvernului spaniol.

Guvernul a refuzat să comenteze atunci când a fost contactat de Reuters.

Aproape toate aceste atacuri prin care s-a introdus virusul au avut loc între 2017 și 2020, a declarat Citizen Lab.

Citizen Lab, cu sediul la Toronto, a declarat că nu a putut atribui în mod concludent operațiunile de spionaj unei anumite entități, dar a precizat: „Dovezi circumstanțiale puternice sugerează o legătură cu autoritățile spaniole”.

Citizen Lab și-a început investigația în 2020, după ce cercetătorii care lucrau cu serviciul de mesagerie WhatsApp al Facebook au avertizat mai mulți parlamentari catalani, inclusiv pe președintele parlamentului, Roger Torrent, că telefoanele lor au fost sparte.

La acea vreme, ministrul de interne Fernando Marlaska a negat că guvernul spaniol sau serviciile sale de informații ar fi avut vreo implicare.

Cotidianul El Pais a relatat ulterior că agenția de informații spaniolă CNI a avut acces la software.

Organismul de supraveghere a protecției datelor din Uniunea Europeană a cerut interzicerea Pegasus, în urma acuzațiilor că a fost folosit în mod abuziv de guvernele cliente pentru a spiona activiști pentru drepturile omului, jurnaliști și politicieni.

Săptămâna trecută, Reuters a relatat că mai mulți oficiali europeni de rang înalt au fost ținta acestui software, care permite utilizatorilor să acceseze fotografii, videoclipuri și alte informații private stocate pe un dispozitiv vizat.

NSO, care comercializează software-ul ca instrument de aplicare a legii, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

ANM: Cod galben de ninsori, viscol și vânt puternic în mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță vreme severă până duminică dimineața, cu precipitații extinse în cea mai mare parte a țării. În Transilvania și...

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...
Ultima oră
Pe aceeași temă