22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalLiderul ALDE, atac direct la Angela Merkel

Liderul ALDE, atac direct la Angela Merkel

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, nu mai vrea ca partidul european care câștigă alegerile europarlamentare de la anul să dea și viitorul președinte al Comisiei Europene, așa numitul sistem al candidaților de vârf (Spitzenkandidaten). „Așa decide doamna Merkel cine va fi viitorul președinte al CE. Și mă îngrijorează că adevăratul candidat al PPE (Partidul Popular European) este Viktor Orban” – a spus politicianul belgian pentru ziarul Ouest France.

În schimb, Guy Verhofstadt vrea o alianță cu partidul lui Emmanuel Macron, La Republique En Marche (LREM), cu care să formeze un nou grup parlamentar pro-european. Această mișcare nouă, care ar putea să se cheme „Generația Europa” ar urma să se opună naționaliștilor care sunt tot mai vizibili în politica de pe continent. Printre adversari, liderul ALDE îi numește pe Viktor Orban și pe Matteo Salvini, ministrul de Interne al Italiei, cunoscut pentru pozițiile sale anti-imigrație.

Guy Verhofstadt a recunoscut că UE este în criză și că este nevoie de o reformă fundamentală, dar politicianul belgian propune „mai multă Europă”, adică mai multe puteri la Bruxelles, în detrimentul statelor naționale. Liderul grupului ALDE vrea, printre altele, partide trans-naționale și renunțarea la unanimitate în luarea deciziilor la nivelul UE, deoarece statele membre nu au fost în stare să ia decizii potrivite și rapide.

Ieșirea Marii Britanii din UE a dat un impuls integrării și mai profunde a blocului comunitar, a afirmat politicianul bruxelles. „Suntem pro-europeni, trebuie să mobilizăm publicu care este conștient de acest lucru. Și să încetăm cu jumătățile de măsură care nu rezolvă nimic. Avem acum ocazia. Următoarea criză poate termina UE”.

Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc în mai 2019. Vor fi aleși doar 705 deputați, cu 46 mai puțini ca în 2014, din cauza Brexitului. Cele mai mari șanse de câștig le are PPE, cel mai mare grup din legislativul de la Strasbourg. Asta înseamnă că Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, are cele mai mari șanse să-i urmeze lui Jean-Claude Juncker în fruntea CE. Guy Verhofstadt este și potențial candidat pentru șefia executivului european, dar ALDE este doar al patrulea grup ca mărime.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă