Informarea a fost făcut duminică, la o zi după ce Turcia a recunoscut că a pierdut mai mulţi ”martiri” în luptele din ţara nord-africană.
Khalid al-Mahjoub, un purtător de cuvânt al autoproclamatei Armate Naţionale Libiene (ANL) a lui Haftar, a declarat că turcii au fost ucişi în oraşul port Misrata, în lupte la Tripoli şi în oraşul al-Falah la sud de capitală, a informat Reuters, potrivit Agerpres.
Turcia sprijină Guvernul de Uniune Naţională (GNA) al Libiei internaţional recunoscut şi a trimis soldaţi sirieni alături de o parte din militarii săi şi arme pentru a ajuta administraţia cu sediul la Tripoli să respingă o încercare a ANL de a captura oraşul.
Forţele lui Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite şi Egipt, și primesc de asemenea ajutor din partea mercenarilor ruşi. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut sâmbătă unele pierderi turceşti în ”lupta” din Libia.
Șaisprezece „martiri” pentru „aproape o sută” de inamici
”Suntem acolo (în Libia) cu soldaţii noştri (turci) şi echipele noastre din Armata Naţională Siriană. Continuăm acolo lupta. Avem mai mulţi martiri. În schimb, noi am neutralizat aproape o sută de legionari” ai lui Haftar, a declarat Erdogan.
Armata Naţională Siriană, cunoscută şi sub numele de Armata Siriană Liberă, este un grup rebel sirian susţinut de Turcia care luptă împotriva forţelor pro-Damasc în nordul Siriei, unde 16 soldaţi turci au fost ucişi în această lună.
Desfăşurarea soldaţilor turci şi a apărării antiaeriene sofisticate a şters micile câştiguri obţinute de ANL cu ajutorul mercenarilor ruşi, întorcând linia frontului spre locul aproximativ unde se afla la începutul campaniei lui Haftar în aprilie 2019. Discuţiile pentru încetarea focului între părţile în război în Libia au fost reluate joi după ce GNA s-a retras din negocieri în urma bombardării portului Tripoli de către forţele lui Haftar.
Haftar, oaspete în Rusia la Ministerul Apărării
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a primit în urmă cu o sptămână la Moscova, pe mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian de sprijinirea căruia Rusia este acuzată în conflictul cu guvernul de la Tripoli.
Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, cei doi au discutat despre situaţia din Libia, despre ”rolul important al negocierilor” organizate de Moscova în ianuarie şi despre ”necesitatea îndeplinirii” condiţiilor stabilite în cadrul conferinţei internaţionale de la Berlin.
”A fost confirmată necesitatea îndeplinirii deciziilor luate la Conferinţa de la Berlin”, subliniază textul.
Armata rusă nu a precizat locul unde aceştia s-au întâlnit şi nici nu a oferit detalii suplimentare.
Guvernul libian legitim, săturat de negocieri sterile
Această întâlnire intervine în timp ce guvernul libian de uniune naţională (GNA), cu sediul în capitală şi recunoscut de ONU, a anunţat suspendarea participării sale la lucrările unei comisii comune militare la Geneva cu reprezentanţii lui Haftar, sub egida ONU, în urma unor tiruri intense de rachete împotriva a două porturi aflate sub controlul GNA. Iar asta în pofida armistiţiului intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie, dar care nu este respectat.
Trecând la ofensivă în aprilie împotriva Tripoli, mareşalul Haftar este susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Iordania, în timp ce GNA, sprijinit de ONU, beneficiază de asemenea de sprijinul Turciei şi Qatarului.
Trăncăneala de la Berlin
La o conferinţă internaţională la Berlin, în 19 ianuarie, au fost făcute promisiuni pentru încetarea ingerinţelor, încurajarea negocierilor şi respectarea embargoului asupra armelor.
Cu toate acestea, lupte sporadice au loc aproape zilnic în apropiere de Tripoli şi arme continuă să intre în ţară.
Confruntările între facţiunile rivale libiene nu au încetat de la căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, după o revoltă şi o intervenţie militară condusă de Franţa, Marea Britanie şi SUA, potrivit AFP.