Lupte în Parlamentul din Hong-Kong, FOTO: Facebook

Lege electorală nouă pentru Hong-Kong. Cum vor ajunge ”patrioții” în Parlament

Administraţia Chinei a aprobat, marţi, o nouă lege electorală aplicabilă în Hong Kong, considerată o acţiune de intensificare a controlului politic asupra provinciei semiautonome, informează BBC News.

Share

Cătălin Șerban 0 comentarii

30.03.2021 - 18:45

Noua lege electorală a fost adoptată de Comisia Permanentă a Congresului Naţional Popular, Parlamentul Chinei, prin modificarea legii fundamentale din Hong Kong.

Legea prevede limitarea numărului parlamentarilor din Hong Kong aleşi prin vot direct. Viitorii parlamentari vor trebui să primească avizul unei comisii pro-Beijing, scopul fiind ca în Parlamentul regional să ajungă doar "patrioţi".

"Pentru persoanele care au idei politice diferite, care sunt înclinate mai mult spre democraţie sau care sunt mai conservatore, care sunt din stânga ori dreapta eşichierului politic, nu văd de ce nu ar putea candida atât timp cât îndeplinesc acest criteriu fundamental", afirmă premierul din Hong Kong, Carrie Lam, un politician pro-Beijing.

Însă opoziţia susţine că sistemul are rolul de a ţine în afara Parlamentului regional politicienii care nu susţin Beijingul. "Întregul sistem este degradant şi foarte opresiv", afirmă Emily Lau, un activist pentru democraţie.

În 2020, Beijingul a instituit, în contextul demonstraţiilor prodemocraţie, o nouă lege privind securitatea naţională, o altă acţiune de consolidare a controlului politic al asupra Hong Kong-ului, fostă colonie britanică.

Comentarii