7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalLege electorală nouă pentru Hong-Kong. Cum vor ajunge ”patrioții” în Parlament

Lege electorală nouă pentru Hong-Kong. Cum vor ajunge ”patrioții” în Parlament

Noua lege electorală a fost adoptată de Comisia Permanentă a Congresului Naţional Popular, Parlamentul Chinei, prin modificarea legii fundamentale din Hong Kong.

Legea prevede limitarea numărului parlamentarilor din Hong Kong aleşi prin vot direct. Viitorii parlamentari vor trebui să primească avizul unei comisii pro-Beijing, scopul fiind ca în Parlamentul regional să ajungă doar “patrioţi”.

“Pentru persoanele care au idei politice diferite, care sunt înclinate mai mult spre democraţie sau care sunt mai conservatore, care sunt din stânga ori dreapta eşichierului politic, nu văd de ce nu ar putea candida atât timp cât îndeplinesc acest criteriu fundamental”, afirmă premierul din Hong Kong, Carrie Lam, un politician pro-Beijing.

Însă opoziţia susţine că sistemul are rolul de a ţine în afara Parlamentului regional politicienii care nu susţin Beijingul. “Întregul sistem este degradant şi foarte opresiv”, afirmă Emily Lau, un activist pentru democraţie.

În 2020, Beijingul a instituit, în contextul demonstraţiilor prodemocraţie, o nouă lege privind securitatea naţională, o altă acţiune de consolidare a controlului politic al asupra Hong Kong-ului, fostă colonie britanică.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă