4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInternaționalLaureata Premiului Nobel Svetlana Alexievich denunță „teroarea” Belarusului

Laureata Premiului Nobel Svetlana Alexievich denunță „teroarea” Belarusului

 
Maxim Znak a fost cea mai recentă figură capturată într-o campanie sistematică a guvernului președintelui Alexander Lukașenko pentru a-i descuraja pe liderii unei mișcări de protest de masă.

 
„Ceea ce se întâmplă este teroarea împotriva oamenilor”, a spus Alexievich, care a convocat susținătorii la ea acasă după ce a fost hărțuită de apeluri telefonice repetate de la numere necunoscute și de apariții a unor persoane străine la ușa ei.
 
„Trebuie să ne unim și să nu renunțăm la intențiile noastre. Există pericolul că vom pierde țara ”, a spus ea.
 
Znak a fost reținut la două zile după ce un alt lider al opoziției, Maria Kolesnikova, a fost smuls din stradă de către mascați. Ambii sunt lideri proeminenți ai protestelor care cer demisia lui Lukașenko în urma alegerilor prezidențiale din 9 august despre care opoziția spune că a fost trucată. Lukașenko neagă trucarea voturilor.
 
Znak a fost ultimul membru al Consiliului de coordonare al opoziției încă activ în interiorul Belarusului, în afară de Alexievich, care a servit ca persoană de conducere a mișcării.
 
Toți ceilalți au fugit, au fost forțați să se refugieze în străinătate sau au fost reținuți într-o represiune de către forțele de securitate ale lui Lukașenko, în timp ce acesta încearcă să își mențină controlul asupra puterii de peste 26 de ani în fosta republică sovietică.
 
„În primul rând, țara a fost răpită de la noi, (acum) cei mai buni dintre noi sunt răpiți. Dar în locul celor smulși din rândurile noastre, vor veni sute de alții ”, a declarat Alexievich, câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură în 2015, într-o declarație separată.
 
„Nu pregăteam o lovitură de stat. Am vrut să prevenim o despărțire în țara noastră. Am vrut să înceapă un dialog în societate. Lukașenko spune că nu va vorbi cu strada, dar strada reprezintă sute de mii de oameni care ies în fiecare duminică și în fiecare zi. Aceasta nu este strada. Acesta este poporul. ”
 
ANALIZĂ
 
Lukașenko a fost citat de agenția oficială de știri Belta spunând că Belarus, Rusia și Ucraina sunt „state slave care au nevoie de un lider puternic cu puteri definite”. El a respins dialogul cu opoziția, despre care spune că este hotărâtă să distrugă țara.
 
Liderul în vârstă de 66 de ani își păstrează sprijinul președintelui rus Vladimir Putin, un aliat important, dar se confruntă cu probabilitatea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva oficialilor bieloruși implicați în alegeri și a consecințelor violente ale acestora.
 
Pentru Rusia, Belarusul are o importanță strategică ca stat tampon împotriva NATO și țară de tranzit pentru exporturile sale de petrol și gaze. Agenția de știri rusă RIA a declarat că Lukașenko va vizita Moscova luni pentru discuții.
 
Detenția lui Znak, de miercuri, a făcut parte dintr-un dosar penal împotriva Consiliului de coordonare al opoziției „pentru incitare la acțiuni menite să aducă atingere securității naționale a Republicii Belarus”, a spus avocatul său Dmitry Laevsky.
 

Liderul opoziției, Kolesnikova, a fost răpită și sechestrată luni în circumstanțe similare. Marți, ea a zădărnicit o încercare de a fi deportată prin ruperea pașaportului pentru a evita să fie forțată să treacă granița cu Ucraina, au spus doi dintre aliații ei.
 
„Este clar că Lukașenko se teme de negocieri și încearcă în acest fel să paralizeze activitatea Consiliului de coordonare și să-i intimideze pe membrii săi. Dar nu există nicio alternativă la negocieri, iar Lukașenko va trebui să accepte acest lucru ”, a spus Sviatlana Tsikhanouskaya, care a candidat împotriva lui Lukașenko la alegerile din august și a fugit la scurt timp în Lituania.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, a murit la 65 de ani

Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei și al echipei naționale, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” pentru performanța sa istorică din 1986, s-a stins...

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă