Cu o ţinută casual, foarte jovial şi extrem de modest. Vorbeşte cu toţi cei prezenţi – critici de film, diplomaţi sau jurnalişti – şi zâmbeşte mai tot timpul. Atunci când este rugat de Ambasadorul Cehiei la Bucureşti să ţină un discurs în faţa celor prezenţi la „petrecerea de primavara” organizată în onoarea sa, Jiri Menzel, laureat al Premiului Oscar pentru film străin în 1968, rosteşte doar două fraze scurte. „Ma bucur să fiu din nou în România. Asta e tot, nu vreau să vă plictisesc”, îşi încheie acesta speech-ul.
Urmează o petrecere românească în toată regula, cu frigărui, palincă şi muzică lăutărească interpretată de Taraful de la Mârşa. Chiar dacă nu înţelege o iotă în limbă română, Menzel apreciază performanţa muzicanţilor şi pare că se integrează perfect în atmosferă unei petreceri autohtone. Atunci când taraful interpretează celebra „Ciocârlie” aplaudă cu foc alaturi de ceilalţi invitaţi printre care se număra Ambasadoarea Slovaciei, Ambasadorii Lituaniei şi Germaniei la Bucureşti dar şi Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia.
Jiri Menzel, regizorul premiat la Oscar şi legendă vie a cinematografiei ceheşti a sosit la Bucureşti pentru a-şi prezenta filmele în timpul retrospectivei organizate de Centrul Ceh în perioada 16-19 mai, la Cinema Studio.
Ieri, celebrul cineast ceh a fost decorat de Preşedintele României. Premiul i se acordă regizorului în sens de apreciere a activităţii pe care a avut-o de-a lungul timpului, precum şi pentru contribuţia deosebită avută la promovarea culturii universale prin arta cinematografică.
„Am fost plăcut surprins şi totodată profund onorat să aflu despre acest premiu, şi sunt foarte fericit de faptul că filmele mele sunt încă îndrăgite în România, după mai mult de 40 de ani”, a mai declarat Jiri Menzel.
Între 16 şi 19 mai, publicul bucureştean are şansa să vadă şapte filme clasice marca Jiri Menzel, inclusiv primul sau film (Moartea Domnului Baltazar, 1965) şi cel mai recent film al sau (În slujba regelui Angliei, 2006).
Retrospectiva a debutat luni, 16 mai cu proiecţia filmului „Amintiri” (1980).
Născut pe 23 februarie 1938, la Praga, actorul, scenaristul şi regizorul Jiri Menzel a câştigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1968 cu pelicula „Trenuri bine păzite”.
Actiunea filmului se desfăsoară spre sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, în Cehoslovacia ocupată de către nazişti. Tânărul Miloş Hrma se angajează că ucenic al unui impiegat de mişcare la o gară de provincie, sperând să urmeze tradiţia familiei lui de a fugi pe cât posibil de munca grea.
Nepăsător la războiul care se derulează prin faţa ochilor săi, băiatul este obsedat numai de dorinţa de a scăpa de povara virginitatii şi este fascinat de uşurinţa cu care împiegatul de mişcare Hubicka le seduce pe femei, studiind comportamentul acestuia în preajma reprezentanţelor sexului opus. După o încercare eşuată de a se culca cu frumoasa controloare de bilete Maşa, Miloş se simte atât de ruşinat de lipsa lui de experienţă sexuală încât vrea să se sinucidă.
Atunci când artista Victoria Freie le furnizează o bombă pentru a arunca în aer un tren german ce trecea prin gara lor şi transporta muniţie, Miloş Hrma se implică în complot pentru a ajuta mişcarea de Rezistenţă, dând dovadă de un ultim act de curaj, nu înainte ca Victoria să îi rezolve problema pierderii virginitatii.