7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalKurzii aduc probe că Turcia a folosit arme chimice

Kurzii aduc probe că Turcia a folosit arme chimice

Raportul laboratorului Wessling prezentat luni a stabilit prezenţa anormală de fosfor alb în eşantionul de piele de la un combatant kurd rănit în ofensiva contra miliţiei kurde YPG.

„Tipul de rană (arsuri chimice) combinat cu cantitatea semnificativ ridicată de fosfor găsită în eşantion demonstrează că au fost utilizaţi agenţi cu fosfor (muniţii cu fosfor alb)”, potrivit concluziilor raportului, redactat în engleză şi a cărui copie a fost obţinută de AFP.

Arsuri provocate de ”arme neconvenționale”

 

Pentru doctorul Abbas Mansouran, care a îngrijit victime ale bombardamentelor turce, unele arsuri, foarte atipice, indică folosirea unor arme neconvenţionale.

„Semnele şi simptomele observate pe victime, în majoritate civili, erau compatibile cu expunerea la arme chimice”, a afirmat el într-o conferinţă de presă la Paris alături de comandantul Nuri Mahmoud, purtător de cuvânt al YPG, şi de reprezentantul Rojava în Franţa, Khaled Issa.

Autorităţile autonome ale minorităţii kurde siriene au acuzat Turcia încă din octombrie că a utilizat arme neconvenţionale ca napalm sau fosfor alb în cursul ofensivei sale.

Turcia a dezminţit recurgerea la „arme chimice” şi a acuzat în schimb că forţele kurde „le-au folosit” în scopul de a acuza Ankara.

Fosforul alb

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul al Haga, a apreciat la rândul său că acest dosar nu ţine de competenţa sa, utilizarea fosforului alb nefiind de domeniul Convenţiei asupra armelor chimice.

Fosforul alb poate fi utilizat pentru a crea o perdea de fum, pentru a ilumina sau ca armă incendiară. Utilizarea acestui agent în fabricarea armelor incendiare contra civililor este însă interzisă de Dreptul internaţional.

Așadar, dacă acuzația că au existat victime civile ale folosirii acestor substanțe va fi probată, atunci Turcia va trebui luată în vizorul ONU pentru acțiunile respective, întrucât Convenția Națiunilor Unite privind anumite arme convenționale din 1980, parte a Dreptului internațional în vigoare, interzice folosirea armelor incendiare împotriva țintelor militare aflate în cadrul concentrațiilor de civili fără luarea tuturor măsurilor posibile pentru reducerea la minimum a numărului de victime.

„Izvorul Păcii” turce, lansat cu aruncătorul de flăcări

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei intitulată „Izvorul Păcii”, operaţiune ce a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă. Operaţiunea survine la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea trupelor SUA din regiune.

Cele mai citite

Ange Postecoglou va aduce noi jucători în perioada de mercato

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, a confirmat că echipa intenționează să fie activă în fereastra de transferuri din ianuarie pentru a întări lotul...

Ange Postecoglou va aduce noi jucători în perioada de mercato

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, a confirmat că echipa intenționează să fie activă în fereastra de transferuri din ianuarie pentru a întări lotul...

Volodimir Zelenski: Kievul ar putea lua în considerare continuarea tranzitului gazului rusesc către Europa

Ucraina continuă să câştige anual între 0,8 și un miliard de dolari din taxele de tranzit pentru gazul rusesc Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă