Reuniunea extraordinară a Consiliului European de vineri și sâmbătă de la Bruxelles va fi dedicată negocierii bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027 și Planului european de relansare economică.
Președintele Klaus Iohannis va fi prezent la reuniune și, potrivit Administrației Prezidențiale, va susține principalele obiective pe care România le are în cadrul acestui proces de negociere, acţionând, în acelaşi timp, pentru ajungerea cât mai curând posibil la un acord final.
În legătură cu Politica Agricolă Comună, preşedintele Klaus Iohannis se va exprima pentru continuarea procesului de convergenţă externă a plăţilor directe, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest. Șeful statului va pleda pentru alocări suplimentare pentru dezvoltarea rurală, având în vedere că zonele rurale necesită investiţii sporite pe termen lung.
”Referitor la viitorul buget al Uniunii, Preşedintele României va reafirma obiectivul major al ţării noastre, respectiv obţinerea unor alocări cât mai importante pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, în măsură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare ale ţării. În ceea ce priveşte Politica de Coeziune, Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru alocări adecvate în special pentru regiunile mai puţin dezvoltate ale Uniunii Europene, precum şi pentru o flexibilitate sporită în absorbţia sumelor alocate acestei politici”, precizează Administraţia Prezidenţială.
Referitor la posibila introducere a unor resurse proprii noi pentru finanţarea bugetului Uniunii, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera faptul că România este în favoarea oricăror resurse care pot genera venituri suplimentare la bugetul UE, cu condiţia existenţei unui mecanism clar pentru a se evita impactul excesiv asupra contribuţiilor naţionale.
Preşedintele României va susţine opţiunea unei ponderi mai mari a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate prin Planul european de relansare economică, pentru a se putea asigura resursele financiare necesare pentru procesul de redresare economică în întreaga Uniune și se va pronunţa pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce priveşte implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral şi eficient.