Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Justiție digitalizată la nivelul Uniunii Europene

Negociatorii Parlamentului European și Consiliului Europei au ajuns la un acord de simplificare a procedurilor juridice. Accesul la justiție europeană va fi mai rapid, mai ieftin, mai ușor de utilizat.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 01.07.2020 - 10:23

Cele două acte legislative în curs de negociere între cei doi legislatori ai UE, respectiv privind preluarea probelor și comunicarea documentelor, urmăresc să eficientizeze cooperarea transfrontalieră judiciară între instanțele naționale prin digitalizarea în materie civilă și comercială. Ele constituie un pachet de modernizare a cooperării judiciare în materie civilă și comercială și înlocuiesc sistemul internațional anterior, mai greoi, al Convențiilor de la Haga dintre statele membre, anunță oficialii de la Bruxelles.

Noile reguli sporesc securitatea juridică, contribuie la reducerea întârzierilor și a costurilor necuvenite pentru cetățeni, în condițiile în care aproximativ 3,4 milioane de proceduri judiciare civile și comerciale din 2018 au avut implicații transfrontaliere.

Instanțele vor putea schimba documente în format electronic: modificările ambelor reglementări instituie un sistem informatic descentralizat care va permite schimbul mai rapid, mai sigur și mai eficient de documente între statele membre, iar sistemul informatic descentralizat va fi compus din sisteme IT naționale interoperabile, fără a implica instituții UE.

În ceea ce privește protecția datelor, informațiile vor fi păstrate strict confidențiale, iar datele cu caracter personal și confidențialitatea vor fi protejate la transmiterea documentelor și la preluarea probelor; datele personale care sunt considerate irelevante pentru un caz specific vor fi șterse imediat.

Utilizarea sporită a comunicării la distanță este reglementată astfel: tehnologiile moderne de comunicare, cum ar fi videoconferința, care pot reduce costurile și pot ajuta probele să fie luate mai rapid, vor fi utilizate în mod corespunzător și cu acordul persoanei pentru a fi ascultate.

Acordul vizează o mai mare securitate juridică, combinată cu proceduri simple și digitalizate, va încuraja persoanele fizice și întreprinderile să se angajeze în tranzacții transfrontaliere, stimulând astfel comerțul în cadrul UE și, prin urmare, funcționarea pieței interne.

Pentru aplicarea noilor prevederi Parlamentul și Consiliul trebuie să aprobe versiunea finală a acordului înainte ca acesta să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cele două reglementări vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea lor.

 

Comentarii

loading...