Măsura prelungeşte de la 14 zile la doi ani perioada sejurului ilegal în care un imigrant fără documente poate fi expulzat fără să fie nevoit să compară în faţa unui judecător speciaizat în imigraţie, mai scrie Agerpres. Ea extinde, de asemenea, expulzările la întreaga ţară, în contextul în care acestea erau limitate la o zonă de 100 de mile (161 de kilometri) de la frontieră.
Mai multe asociaţii de apărarea drepturilor imigranţilor a depus un recurs, apreciind că măsura încalcă al Cincilea Amendament al Constituţiei, care apărădrepturile juridice. În hotărârra sa, pe care pronunţat-o vineri, judecătoarea federală Ketanji Brown Jackson de la Washington a denunţat o măsură ”arbitrară”, care i-ar supune pe imigranţi ”unui prejudiciu ireparabil”.
”Administraţia Trump vrea să expulzeze cât mai mulţi cetăţeni străini posibil, folosind o procedură cu lacune profunde şi care supune străinii, inclusiv solicitanţii de azil, unei expulzări injuste”, a comentat Trina Realmuto, o avocată de la American Immigration Council (AIC), una dintre asociaţiile petente.
”ABUZ DE AUTORITATE”
Potrivit AIC, unii imigranţi clandestini susceptibili să fie eligibili de o scutire de la expulzare, din cauza unor riscuri la adresa securităţii lor în ţara lor, ar fi privaţi de dreptul de a-şi pleda cauza într-un tribunal.
Departamentul Justiţiei a denunţat un ”abuz de autoritate” din partea magistratei şi o hotărâre ”în conflict direct” cu autoritatea dată de Congres Departamentului Securităţii Interne ”de a acţiona cu rapiditate în vederea expulzării din ţară a străinilor care nu au dreptul de reşedinţă”.
Statele Unite se confruntă de peste un an cu o criză a imigraţiei la frontiera cu Mexicul. Câteva zeci de mii de persoane originare din America Centrală trec clandestin frontiera în fiecare lună.
O judecătoare federală din California a blocat, tot vineri, o încercare a Guvernului de a reveni asupra unui acord care îl împidica să deţină pe termen nedeterminat copii care se află în mod clandestin pe teritoriul american.