Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că se așteaptă ca președintele rus Vladimir Putin să ordone o invazie a Ucrainei. El a avertizat că va urma „un dezastru” pentru Rusia dacă se va întâmpla acest lucru.
Comentariile lui Biden au venit după ce agențiile de informații au avertizat că un astfel de atac ar putea avea loc într-o lună.
„Bănuiesc că vor înainta, trebuie să facă ceva”, a spus Biden, potrivit CNBC, întrebat despre cei peste 100.000 de soldați ruși poziționați de-a lungul graniței cu Ucraina.
„Va fi un dezastru pentru Rusia dacă va invada în continuare Ucraina. Aliații și partenerii noștri sunt gata să impună un cost sever Rusiei și economiei ruse”, a spus Biden în timpul celei de-a doua conferințe de presă solo de la preluarea mandatului.
Biden a spus despre o posibilă invazie că Putin „va regreta că a făcut-o”.
Ulterior, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a detaliat răspunsurile lui Biden la întrebările despre Ucraina și Rusia.
„Președintele Biden a fost clar cu președintele rus: dacă vreo forță militară rusă trece peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie reînnoită și va fi întâmpinată cu un răspuns rapid, sever și unit din partea Statelor Unite și a aliaților noștri”, spuse Psaki.
Secretarul de stat a completat: „Președintele Biden știe, de asemenea, din experiență îndelungată, că rușii au o carte extinsă de agresiune în afara acțiunii militare, inclusiv atacuri cibernetice și tactici paramilitare. Și el a afirmat astăzi că acele acte de agresiune rusă vor fi întâmpinate cu un răspuns decisiv, reciproc și unit”.
Occidentul, martor al desfășurării forțelor militare rusești
De luni de zile, Occidentul a urmărit o desfășurare extraordinară a forțelor și echipamentelor rusești la granița de est cu Ucraina.
Acumularea a evocat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, peninsula de la Marea Neagră, care a stârnit un scandal internațional și a declanșat o serie de sancțiuni împotriva Moscovei. Cucerirea Crimeei a dus la eliminarea Rusiei din Grupul celor 8 sau G-8, referindu-se la cele opt mari economii globale.
Kremlinul a explicat mișcarea din prezent a trupelor ca fiind un exercițiu militar și a negat că se pregătește pentru un atac împotriva Ucrainei. Între timp, Moscova solicită ca cererea Ucrainei de a adera la NATO să fie respinsă.
Săptămâna trecută, oficialii ruși au reiterat membrilor NATO și oficialilor americani că este „absolut obligatoriu să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată, niciodată, niciodată membră a NATO”.
Din 2002, Ucraina a căutat să intre în NATO, unde clauza articolului 5 a grupului prevede că un atac asupra unei țări membre este considerat un atac asupra tuturor.
Administrația Biden, alături de membrii NATO, susțin că nu pot satisface o astfel de solicitare din partea Kremlinului.
Întrebat despre prezentarea unui front unit împotriva Rusiei, Biden a minimizat îngrijorarea că Washingtonul și aliații europeni nu vor putea conveni asupra unui pachet comun de sancțiuni în cazul în care Moscova ar urma agresiunea.
„Nu a văzut niciodată sancțiuni precum cele pe care le-am promis”, a spus președintele despre Putin, adăugând că Moscova „va plăti un preț ridicat imediat, pe termen scurt, pe termen mediu și lung”.
Declarațiile lui Biden au avut loc în momentul în care secretarul de stat Antony Blinken pleacă de la Kiev în urma întâlnirilor cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și ministrul de externe Dmytro Kuleba.
În timp ce se afla la Kiev, Blinken a lucrat pentru a reafirma sprijinul și angajamentul Americii față de Ucraina, în timp ce Occidentul așteaptă următoarea mișcare a lui Putin.
„Depinde de ucraineni și de nimeni altcineva să decidă propriul viitor și viitorul acestei țări”, a spus Blinken înainte de a se întâlni cu ușile închise cu Zelensky.
Blinken este așteptat să se întâlnească tot în această săptămână cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Geneva.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News