4.6 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăInternaționalJaponezul Yoshihide Suga a fost votat prim-ministru miercuri de parlament

Japonezul Yoshihide Suga a fost votat prim-ministru miercuri de parlament

Suga, în vârstă de 71 de ani, mâna dreaptă a lui Abe, s-a angajat să urmărească multe dintre programele lui Abe, inclusiv strategia sa economică „Abenomics”, și să avanseze cu reforme structurale, inclusiv dereglementarea și stoparea bătăliilor birocratice.
 
Abe, cel mai longeviv premier din Japonia, și-a dat demisia din cauza sănătății, după aproape opt ani de mandat. Suga a ocupat sub el funcția esențială de secretar șef al cabinetului, acționând în calitate de purtător de cuvânt al guvernului și coordonând politicile.
 
Suga, care a câștigat luni o cursă de conducere a Partidului Liberal Democrat  (LDP), se confruntă cu o mulțime de provocări, inclusiv abordarea COVID-19, învigorarea economiei afectate și o societate care îmbătrânește rapid.
 
Cu puțină experiență diplomatică directă, Suga trebuie să facă față și unei confruntări intensificate SUA-China, să construiască legături cu câștigătorul alegerilor prezidențiale americane din 3 noiembrie și să încerce să mențină relațiile Japoniei cu Beijingul.
 
Aproximativ jumătate din noul cabinet sunt din administrația Abe. Doar două sunt femei, iar vârsta medie, inclusiv Suga, este de 60 de ani.
 
Printre cei care își păstrează locurile de muncă se numără jucători cheie, cum ar fi ministrul finanțelor Taro Aso și ministrul de externe Toshimitsu Motegi, împreună cu ministrul olimpiadelor Seiko Hashimoto și ministrul mediului Shinjiro Koizumi, cel mai tânăr – 39 de ani.
 
Yasutoshi Nishimura, omul principal al lui Abe în ceea ce privește răspunsul COVID-19, rămâne ministru al economiei, în timp ce ministrul comerțului și industriei, Hiroshi Kajiyama, fiul unui politician care i-a fost mentor lui Suga, își păstrează și el postul.
 
ASPIRAȚIILE NOULUI CABINET
 
Katsunobu Kato, ministru al sănătății și un aliat apropiat al Suga, ocupă postul dificil de secretar șef al cabinetului. El a anunțat cabinetul.
 
Tomoya Masanao, șeful firmei de investiții PIMCO Japonia, a declarat că obiectivul lui Suga de a crea o societate mai digitalizată ar putea crește decalajul dintre bogați și săraci și ar necesita capital politic.
 
„Administrația Abe și-a construit capital politic cu politici monetare și fiscale blânde, o diplomație echilibrată și abilă cu Statele Unite și China și implementarea unei politici interne flexibile”, a spus el. „Pe de altă parte, noua administrație se confruntă cu un drum dur înainte”.
 
Într-o mișcare care rezonează cu alegătorii, Suga a criticat primii trei operatori de telefoane mobile din Japonia, NTT Docomo Inc 9437.T, KDDI Corp 9433.T și SoftBank Corp 9434.T, spunând că ar trebui să returneze mai mulți bani publicului și să facă față unei concurențe mai mari.
 
El a spus că Japonia ar putea avea nevoie în cele din urmă să-și crească impozitul pe vânzări de 10% pentru a plăti securitatea socială, dar nu pentru următorul deceniu.
 
Există și speculații că Suga ar putea convoca alegeri rapide pentru camera inferioară a parlamentului pentru a profita de orice creștere a sprijinului public, deși a spus că gestionarea pandemiei și revigorarea economiei sunt prioritățile sale principale.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Analiza majorităților în Parlamentul României după alegerile din 1 decembrie 2024

Rezultatele votului și configurația actuală a mandatelor Conform estimărilor preliminare, distribuția mandatelor în viitorul Parlament al României este următoarea: PartidDeputațiSenatoriTotalPSD8737124AUR642892PNL512475USR411859SOS251136UDMR211031POT22931Minorități17017Total328137475 O majoritate parlamentară necesară pentru formarea unui...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....

Rezultate parțiale: Centralizarea voturilor a trecut de 99%: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR, POT

Clasamentul în diaspora este AUR, USR, SOS, POT, PNL, PSD După centralizarea a peste 99% dintre procesele verbale, clasamentul pentru intrarea în Parlamentul României arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă