24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInternaționalIsraelul acuză Iranul că i-a atacat o navă

Israelul acuză Iranul că i-a atacat o navă

Nava MV Helios Ray, aflată sub pavilionul Bahamasului şi aparţinând unei companii israeliene, a fost vizată de o explozie în Golful Oman. Incidentul a fost raportat vineri, iar sâmbătă dimineaţă nava avariată a ajuns în Portul Dubai.

În momentul exploziei, nava transporta vehicule din Arabia Saudită spre Singapore. Niciunul dintre cei 28 de membri ai echipajului nu a fost rănit, dar nava a fost nevoită să meargă în cel mai apropiat port din cauza avariilor suferite.

Conform unor oficiali israelieni de rang înalt, Iranul se află în spatele atacului.

Nu este clar care a fost cauza deflagraţiei, dar incidentul a avut loc în largul coastelor iraniene, într-o zonă în care în 2019 au avut loc o serie de explozii asupra unor nave, atribuite de SUA Iranului.

Incidentul s-a produs în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran. În cursul nopţii de joi spre vineri, armata SUA a atacat poziţii ale unor grupuri islamiste proiraniene din estul Siriei.

Iranul este unul dintre principalii inamici ai Israelului. Guvernul israelian a semnalat că va iniţia pregătiri pentru o posibilă intervenţie militară împotriva programului nuclear iranian şi se consultă cu SUA pe tema strategiei faţă de activităţile iraniene. Iranul a negat că ar avea un program nuclear militar.

Israelul nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...

Un nou studiu științific îngrijorător! Microplasticele, prezente la baza creierului uman

Un nou studiu științific a descoperit prezența microplasticelor în țesutul nazal la baza creierului uman, mai exact în bulbul olfactiv, zona responsabilă de detectarea...

UEFA Champions League. Clubul care va câștiga liga va primi un bonus de 9,9 milioane de euro

Ediția 2024/2025 a UEFA Champions League aduce schimbări majore în formatul competiției, fiind pentru prima dată când se aplică noua structură introdusă de UEFA. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă