Iranul reia execuțiile publice, iar activiștii pentru drepturile omului susțin că intenția regimului de la Teheran este de a intimida populația.
În ziua de sâmbătă, 23 iulie 2022, a fost executat în public un bărbat care fusese găsit vinovat de uciderea unui polițist. Cel executat ar fi un muncitor, Iman Sabzikar, despre care nu se oferă alte detalii. Sentința a fost îndeplinită prin spânzurare. Aceasta este prima execuție publică organizată în Iran în ultimii mai bine de doi ani.
Polițistul fusese ucis în februarie 2022 în oraşul Shiraz din sudul Iranului. Asasinul lui a fost spânzurat exact la locul crimei. Pentru uciderea polițiștilor, pedepsele decise de judecătorii de la Teheran sunt extrem de dure. Totuși, o condamnare la moarte aplicată în public reprezintă un eveniment șocant. Un ONG cu sediul în Norvegia, Iran Human Rights (IHR), consideră că o asemenea execuție sub ochii lumii are scopul de a intimida populația Iranului, pentru a preveni eventual manifestațiile împotriva regimului de la Teheran.
Iranul reia execuțiile publice și le continuă pe cele din închisori
Doar pe parcursul anului 2021, 314 oameni au fost executați în Iran. Trei dintre ei erau minori. Execuțiile din anul 2021 au fost realizate în închisori. În prima jumătate a anului 2022 s-au realizat 239 de execuții. Cele mai multe dintre condamnările la moarte sunt pronunțate pentru crimă sau pentru trafic de droguri.
Iranul este o putere regională în Asia. Adversarul său tradițional este Israelul. În lumea musulmană, rivalul Iranului este Arabia Saudită. Spre deosebire de Israel și de Arabia Saudită, care au relații bune cu SUA, Iranul are relații bune cu Rusia. În mod interesant, după ce a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Iranul și-a asumat un rol tot mai activ pe plan internațional, încercând că demonstreze că poate fi mediator între Rusia și NATO. De exemplu, acum câteva zile, președinții Rusiei și Turciei s-au întâlnit la Teheran.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!