Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iranul acuză coaliția condusă de SUA că "sporește insecuritatea din Golf"

Prezenţa forţelor străine în Golf sporeşte "insecuritatea", a afirmat duminică preşedintele iranian Hassan Rouhani după anunţul trimiterii unor trupe americane ca întăriri în regiune.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Actualizat: 22.09.2019 - 12:04

Într-un discurs susţinut în deschiderea unei defilări militare la Teheran, Rouhani a anunţat că Iranul va prezenta "în următoarele zile" la ONU un plan de cooperare destinat să asigure securitatea "Golfului Piersic, a Strâmtorii Ormuz şi a Mării Oman" între ţările riverane.

"Prezenţa voastră a adus întotdeauna durere şi nefericire în regiune", a declarat preşedintele iranian cu referire la "cei care vor să facă Iranul responsabil" pentru relele din regiune, scrie Agerpres preluând din presa internațională.

"Cu cât vă ţineţi mai departe de regiunea noastră, cu atât aceasta va avea parte de securitate", a mai declarat Rouhani în acest discurs transmis în direct de către televiziunea de stat.

"Din punctul nostru de vedere, securitatea Golfului Persic vine din interior. Securitatea Golfului Persic este endogenă, securitatea Strâmtorii Ormuz este endogenă. Forţele străine sunt sursa problemei şi a insecurităţii pentru poporul nostru şi pentru regiunea noastră", a adăugat el.

Rouhani a spus din nou că ţara sa "întinde mâna prieteniei şi fraternităţii" celorlalte ţări riverane din Golf.

Regiunea trăieşte "un moment sensibil şi de o importanţă istorică", a declarat el.

Făcând aluzie la statele riverane arabe din Golf cu care relaţiile Iranului sunt foarte tensionate, cum ar fi Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, Rouhani a adăugat: "Suntem chiar pregătiţi să nu mai ţinem cont de erorile lor trecute, deoarece astăzi situaţia este de aşa natură că duşmanii islamului şi ai regiunii, adică America şi sionismul, vor să profite de diviziunile noastre".

La Adunarea Generală a ONU care se va deschide la 24 septembrie la New York, Iranul va prezenta un plan de cooperare regională, numit 'Speranţa' şi destinat să asigure securitatea Golfului, a Strâmtorii Ormuz şi a Mării Oman "cu ajutorul unor ţări din regiune", a adăugat preşedintele iranian, fără a oferi mai multe detalii.

Comentarii

loading...