Foto Arhiva

Irak: Noi lovituri aeriene în Siria

Irakul a întreprins atacuri aeriene asupra poziţiilor grupării Stat Islamic (SI) pe teritoriul sirian, a treia operaţiune a aviaţiei sale în decurs de o lună în Siria vecină sfâşiată de război, a anunţat Comandamentul operaţiunilor din Irak , potrvit AFP.

Share

Valentina Vlădoi 0 comentarii

Actualizat: 25.05.2018 - 14:57

"Avioane F-16 irakiene au întreprins (joi) dimineaţa raiduri asupra cartierelor generale ale comandanţilor bandei teroriste a SI şi asupra unui depozit de explozivi unde se aflau terorişti în zona Hajine pe teritoriul sirian", se spune în comunicat.

Imagini video care însoţesc textul arată un atac asupra unei clădiri impozante, înconjurată de palmieri şi de un zid care sare în aer în acelaşi moment ca şi clădirea în timpul atacului aerian.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), mai multe atacuri au fost întreprinse de irakieni sau coaliţia internaţională începând de joi asupra centrului Hajine, ultima mare localitate aflată încă în mâinile SI în Siria.

Hajine este o localitate din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, la circa 50 de kilometri de frontiera irakiană.

Cel puţin 65 de comandanţi ai SI trăiesc la Hajine, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Localitatea este încercuită de la sfârşitul lui 2017 de Forţele Democrate Siriene (FDS, coaliţie de combatanţi kurzi şi arabi susţinută de Washington şi Paris) şi mai multe sute de prizonieri sunt încă deţinuţi într-o închisoare a oraşului controlat de jihadişti, potrivit aceleiaşi surse.

Din luna aprilie, aviaţia irakiană a întreprins mai multe atacuri aeriene asupra unor zone pe teritoriul sirian de-a lungul frontierei comune între cele două ţări, din care bucăţi mari s-au aflat o perioadă în mâinile SI.

Irakul, din care o treime din teritoriu a trecut sub controlul jihadiştilor în 2014, a proclamat în decembrie "victoria", însă desfăşoară regulat operaţiuni de-a lungul frontierei permiabile, deşertice şi de multă vreme teren de activitate al contrabandiştilor.

Bagdadul a trimis chiar ofiţeri de informaţii în Siria, în cadrul unei infiltrări care le-a permis să captureze cinci înalţi lideri ai SI.

Comentarii