14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalIrak: Va plăti încă 270 milioane de dolari Kuweitului ca compensații de...

Irak: Va plăti încă 270 milioane de dolari Kuweitului ca compensații de război

Într-un comunicat, Comisia pentru acordarea de compensaţii a Naţiunilor Unite, creată în 1991, a declarat că a plătit deja 48,7 miliarde de dolari (43,6 miliarde de euro) pentru aproximativ 1,5 milioane de persoane private, societăţi, organizaţii guvernamentale şi alte organizaţii care au suferit pierderi cauzate direct de invadarea şi ocuparea Kuweitului de către Irak (2 august 1990- 2 martie 1991).

Fondurile provin drintr-o taxă pe vânzările de petrol şi produse petroliere din Irak. Comisia a anunţat că rămân aproximativ 3,7 miliarde de dolari (3,3 miliarde de euro) care urmează să fie acordaţi reclamanţilor.

Comisia a fost creată de Consiliul de Securitate al ONU în 1991, anul în care o coaliţie militară condusă de SUA a respins în afara Kuweitului forţele preşedintelui irakian din acea perioadă Saddam Hussein.

Acordarea de compensaţii a fost suspendată între 2014 şi 2018 din cauza crizei de securitate din Irak, legată în special de ocuparea unor zone extinse din teritoriu de către gruparea jihadistă Stat Islamic.

Unii pun sub semnul întrebării soliditatea acestor compensaţii, Irakul făcând eforturi pentru reconstrucţie de la a doua invadare americană din 2003 care a îndepărtat de la putere regimul lui Saddam Hussein, executat la Bagdad în decembrie 2006.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă