13.9 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInternaționalInvestigație BBC - Boris Nemțov: Rivalul lui Putin, ucis de un agent...

Investigație BBC – Boris Nemțov: Rivalul lui Putin, ucis de un agent care avea legături cu FSB

Politicianul rus de opoziție Boris Nemțov a fost urmărit de un agent al unei echipe care se ocupa cu asasinarea politică timp de aproape un an, înainte de a fi împușcat, potrivit unei anchete, scrie BBC.

Nemțov a fost un adversar înverșunat al președintelui Vladimir Putin. Uciderea sa din 2015 este cea mai importantă crimă politică de când Putin a venit la putere.

Autoritățile neagă orice implicare

Bellingcat, The Insider și BBC au găsit dovezi care arată că Nemțov a fost urmărit în 13 călătorii înainte de asasinarea sa.

Boris Nemțov a devenit proeminent în anii 1990, a ocupat funcția de viceprim-ministru sub președintele Boris Elțîn și a fost considerat succesorul lui Elțîn.

În schimb, Putin a ajuns la putere și Nemțov a fost împins la marginea politicii ruse. El a devenit un activist eficient, dezvăluind corupția și denunțând atacul Rusiei din 2014 asupra estului Ucrainei.

La 27 februarie 2015, domnul Nemțov a fost împușcat, la doar câțiva metri de Kremlin, și cu doar câteva zile înainte trebuia să conducă un protest împotriva războiului.

Cinci bărbați de origine cecenă au fost arestați rapid și ulterior închiși pentru uciderea sa. Însă ancheta oficială a lăsat fără răspuns cele mai urgente întrebări: cine a ordonat uciderea și de ce ?

Șapte ani mai târziu, BBC – lucrând cu site-urile web de investigații Bellingcat și The Insider – poate deține dovezi că, Nemțov a fost urmărit în toată Rusia de un agent guvernamental al unei echipe secrete de asasinat.

Conform datelor de la companii feroviare și aeriene , ancheta arată că domnul Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii.

Ultima dată când agentul l-a urmărit pe domnul Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, cu doar 10 zile înainte de asasinare.

Potrivit documentelor, numele agentului este Valery Sukharev. Toate dovezile sugerează că la acea vreme, el a lucrat la FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne în numele Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor de oameni în întreaga țară.

Toate rezervările de zbor și tren sunt înregistrate într-o bază de date FSB numită Magistral. Dar baza de date nu numai că surprinde mișcările persoanelor pe care agenții ruși ar dori să le urmărească, ci poate fi folosită și pentru a dezvălui mișcările agenților înșiși, oameni precum domnul Sukharev.

Acest tip de informații se scurg adesea pe piața neagră și ajung în mâinile jurnaliștilor.

„Într-o societate coruptă precum Rusia, Magistral este o sabie cu două tăișuri”, spune Christo Grozev, director executiv al Bellingcat.

Unele dintre datele originale pentru această investigație au fost cumpărate de Bellingcat prin intermediul unor brokeri din Rusia. Acei brokeri au achiziționat datele de la funcționari corupți care au acces la Magistral. BBC a folosit și date care ne-au fost date, fără plată, din surse care au acces la copii ale Magistral.

Bellingcat a folosit anterior date de la Magistral pentru a investiga tentativele de asasinat din Rusia. Investigațiile lor au scos la iveală dovezi ale existenței unei echipe secrete de lovitură în cadrul FSB, care a vizat adversarii Kremlinului. Guvernul rus a negat întotdeauna aceste acuzații.

Pentru această investigație, BBC a pus mâna pe rezervările de tren și zboruri făcute de domnul Sukharev, iar comparația cu mișcările lui Boris Nemțov, a apărut un model inconfundabil.

Cele mai multe dintre călătoriile domnului Nemțov au fost de la Moscova, unde locuia, la Yaroslavl – la 272 km nord-est de capitală – unde a stat în parlamentul regional.

Se pare că dl Sukharev cunoștea planurile domnului Nemțov dinainte, pentru că deseori ajungea în același oraș cu doar câteva minute sau ore înaintea domnului Nemțov.

O călătorie dezvăluie cât de aproape a fost urmărit domnul Nemțov. În vara lui 2014 a călătorit în Siberia. Domnul Nemțov și-a rezervat zborul online pe 2 iulie, imediat după miezul nopții. Exact 10 minute mai târziu, domnul Sukharev a cumpărat un bilet către aceeași destinație, Novosibirsk, sosind în aceeași zi cu domnul Nemțov.

Un agent FSB ar putea folosi Magistral pentru a urmări o țintă cu acest grad de precizie, potrivit domnului Grozev.

„Dacă ești ofițer FSB, ai putea doar să te autentifici în acea bază de date și să vezi, pentru o anumită persoană, toate biletele pe care le-a achiziționat sau le cumpără chiar în acest moment”, a spus el pentru BBC.

Echipa de otrăviri

Este normal în Rusia ca agențiile de securitate să “țină cont” de liderii proeminenți ai opoziției.

Însă, domnul Sukharev nu era doar un recrut FSB de rang inferior în afaceri de rutină. Bellingcat, într-o investigație anterioară, i-a pus în “cârcă” două tentative de asasinat aparente.

Prima țintă a fost prietenul și protejatul lui Nemțov, Vladimir Kara-Murza, un politician de opoziție care, în săptămânile de după atac, arăta deja cu degetul către Kremlin.

În mai 2015, Sukharev a făcut parte dintr-o echipă care a mers la Kazan, un oraș din estul Rusiei, în același timp cu domnul Kara-Murza. La două zile după ce domnul Kara-Murza s-a întors la Moscova, s-a prăbușit fără să mai poată respira. A intrat în comă, dar și-a revenit.

A fost otrăvit pentru a doua oară în 2017 și a supraviețuit din nou. Guvernul rus respinge acuzația că agenții lor ar fi fost implicați în otrăviri.

A doua țintă a fost Alexei Navalny, liderul opoziției acum închis, ale cărui videoclipuri anticorupție au ajuns la milioane de ruși.

În 2020, Navalny a fost otrăvit cu Novichok, un agent dezvoltat în Uniunea Sovietică și interzis de dreptul internațional. Bellingcat a stabilit că o echipă FSB l-a urmărit pe domnul Navalny până în orașul estic Tomsk, imediat înainte de otrăvire.

A constatat că domnul Sukharev nu făcea parte din echipa de la sol care l-a urmărit fizic pe domnul Navalny. Dar jurnalele telefonice dezvăluie că, în lunile imediat premergătoare otrăvirii, domnul Sukharev a schimbat 145 de apeluri telefonice sau mesaje text cu cel puțin patru membri ai acelei echipe, precum și cu un ofițer FSB aflat mai departe în lanțul de comandă.

Patru dintre acești bărbați se numărau printre cei șapte agenți FSB sancționați ulterior de guvernele SUA și Marea Britanie pentru implicarea lor în tentativa de asasinat.

Guvernul rus a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea domnului Navalny.

BBC a cerut guvernului rus și FSB să comenteze dovezile conform cărora domnul Nemțov era urmărit de un agent legat de o echipă de asasinat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Toate acestea nu au nicio legătură cu guvernul rus. Pare o altă născocire”. FSB nu a răspuns.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Transparență salarială obligatorie din 2026: Candidații vor cunoaște salariile înainte de interviu

Începând de anul viitor, candidații care își caută un loc de muncă în România vor avea acces la informații clare despre salarii încă din...

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...
Ultima oră
Pe aceeași temă