Iced Earth este o trupă americană de metal care nu se teme să spună lucrurilor pe nume. Având la activ 27 de ani de cariera şi 10 albume de succes, formaţia reprezintă unul din vârfurile acestui gen de muzică.
Am stat de vorba cu John Schaffer, chitaristul şi liderul trupei, care ne-a spus câte ceva despre noul material discografic, starea actuală a lumii şi corupţia politicienilor.
Stilul tău de a cânta la chitară este unic. Povesteşte-ne cum s-a născut.
Am învăţat să cânt la chitară singur. Cred că la un nivel subconştient, stilul meu a fost influenţat de Steve Harris, basistul trupei Iron Maiden. Sunt un tip foarte intens şi asta se simte în felul în care cânt. Stilul meu s-a dezvoltat de-a lungul timpului şi a devenit ceea ce este azi.
„Istoric, trăim una din cele mai distructive perioade”
Dystopia, noul album Iced Earth, este mai rapid, mai întunecat şi mai agresiv decât precedentele. Poţi să pui asta pe seama stării actuale a lumii?
In mod clar, da! Starea actuală a lumii a contribuit la felul în care sună Dystopia. Istoric, trăim una din cele mai distructive perioade. Suntem pe marginea prăpastiei şi avem de ales între două căi posibile: tirania sau eliberarea. Sistemul sădeşte confuzie şi dezinformare pentru a-i face pe oameni să creadă că sunt slabi. De fapt, ei sunt foarte puternici şi încep să se trezească la realitate.
Motto-ul tău este „Crede în ceva sau mori pentru nimic”. Crezi că tineretul mai crede în ceva?
Există o oarecare indiferenţă în rândul tinerilor, dar cred că răspunsul îl deţin tot ei. Partea bună este că au început să se educe cu privire la motivele pentru care umanitatea se afla în situaţia actuală. Văd asta pe campusurile studenţeşti din SUA. O mişcare de eliberare este în plină desfăşurare acolo şi oamenii încep să se gândească din nou la libertate. Ei au observant că băncile criminale şi corporaţiile conduc guvernul. Da, putem vorbi despre un filon de apatie în rândul tinerilor, dar are mai mult de-a face cu sentimentul neputinţei.
Ai afirmat că lumea a devenit un stat-carceră. Ce ne tine prizonieri şi cum putem scăpa?
Sistemul financiar a construit această închisoare şi reprezintă rădăcina răului din lume. Oamenii trebuie să se educe cu privire la banking-ul rezervei fracţionale, pentru că el este de vină pentru dezastrele cauzate de sistemul monetar. Acesta a permis creşterea fără măsură a imperiului anglo-american şi fără el corupţiei i-ar fi fost mult mai greu să ajungă să domine totul. Ca să scape de tirania banului, oamenii trebuie să priceapă că nu guvernul conduce banca centrală, ci cartelurile. Când deţii moneda, eşti stăpânul ţării respective.
„Nu putem lasă diferenţele confesionale şi rasiale să ne dezbine!”
Pe noul album, îl regăsim pe Set Abominae, un erou alergoric cu elemente maniheiste şi nietzscheene. Este doar o metafora care da coerentă albumelor voastre sau crezi că ar putea fi, intr-un fel, real?
In mod definitiv, este vorba despre o metafora sau o poveste alegorică despre ce se întâmpla în realitate, dar în mare parte este o creatură imaginară. Ideea să-l creez mi-a venit în 1997, când am început să-mi închipui tot felul de lucruri. Intr-un fel, a fost ciudat cum am ajuns să-l gândesc pe Set. Am mai fost întrebat dacă cred că ar putea fi ceva real în el. Nu ştiu ce să zic, poate da, poate nu, poate e mai adevărat decât vreau să-mi imaginez. Ce trebuie să ştim este că se petrec lucruri foarte rele şi este cazul că umanitatea să deschidă ochii. Nu putem lăsa diferenţele confesionale sau rasiale să ne dezbine. Toate aceste motive false au fost create de sistem pentru a dezbina umanitatea. Ar trebui să trăim în pace, dragoste şi libertate, pentru că despre asta este, de fapt, vorba.
Acum 20 de ani, România arăta ca o scenă desprinsă din romanul „1984” al lui George Orwell. In calitate de pasionat de istorie, ce sfat ai putea să dai unei ţări aflate încă în tranziţie?
Trebuie să înţelegeţi cum se fac banii şi să nu vă lăsaţi ademeniţi în capcana bankingului rezervei fracţionale. De douăzeci de ani, SUA coboară în haosul descris în „1984”. De la evenimentele din 9/11, lucrurile s-au înrăutăţit şi America a devenit un stat poliţist. Părerea mea este că răspunsul la 1984 este 1776, adică anul Revoluţiei Americane. Tirania ajunge să stăpânească totul prin minciună, înşelăciuni şi un sistem financiar fraudulos. Fiţi cu ochii pe faptele guvernului vostru şi învăţaţi tot ce trebuie să ştiţi despre bani.
Cu toate acestea, România a considerat SUA un model. Ce putem face în această situaţie?
Dacă vreţi un model, urmaţi-l pe cel al Americii Părinţilor Fondatori. In ultimii 100 de ani, valorile acestora au fost distruse. Vorbesc despre libertate, dreptul la proprietate şi piaţă liberă. De când sistemul federal de rezerve a preluat controlul asupra sistemului monetar, lucrurile au luat o cu totul altă directie. Adevărata Americă o găsiţi în scrierile lui George Washington şi ale lui Thomas Jefferson, nu în statul corporatist care este SUA contemporană.
Metalul a început să fie supus la aceleaşi cosmetizări ca pop-ul. Industria muzicală vrea să-l facă uşor digerabil şi mai puţin problematic. Cum luptaţi împotriva acestei încercări de mutilare?
Suntem imuni. Nu am vrut niciodată să semnăm cu o casa de discuri mare care să ne dicteze ce să facem. Sunt sigur că există puteri corporatiste în lumea muzicii, dar nu am avut de-a face cu ele. Nu ne-am plecat niciodată capul în faţa părerilor oamenilor din afară. Totul depinde de integritatea ta artistică şi de cât de mult crezi în ceea ce faci. Problema este că foarte mulţi oameni încep să facă bani din arta lor şi ajung să fie sclavi. Este ca şi cum ţi-ai vinde sufletul. Trebuie să te întrebi de ce faci ceea ce faci – pentru bani sau pentru că eşti artist? Muzica ia naştere undeva în adâncul sufletului unei persoane şi când poţi să pătrunzi în acea zona că să scoţi arta care îţi atinge semenii, atunci eşti un artist adevărat.
„Politicienii sunt o clasa criminală şi şi-ar vinde sufletul pentru bani”
Cât de importanţi sunt banii pentru o trupă?
Este bine să ai din ce să îţi plăteşti facturile, dar banii nu îmi conduc viaţa. Nu las banii să-mi domine sufletul. Există atât de mulţi oameni care sunt dispuşi să îşi vândă sufletul, cum am mai spus, pentru un dolar. Cel mai bun exemplu îl reprezintă politicienii, care sunt o clasa criminală. Cred că trebuie să fii un astfel de om, dispus să îşi vândă sufletul, ca să intri în politică. In orice domeniu al vieţii veţi întâlni atât oameni adevăraţi cât şi oameni de nimic.
Un ultim mesaj pentru fanii voştri din România.
Abia aşteptam să concertăm acolo. Va fi primul nostru show în România, aşa că suntem foarte emoţionaţi. Am mai cântat în Europa de Est şi am avut parte de nişte reacţii extraordinare. Sper să reuşim să sădim o sămânţă de „metal” adevărat în inima românilor, că să ne putem întoarce curând.
Reamintim ca ICED EARTH va ajunge pentru prima oara in Romania intr-un concert prezentat de Medien Events si recomandat de revista Maximum Rock (producator eveniment – Nelu Brindusan) in cadrul turneului european de promovarea al celui mai nou material discografic intitrulat „Dystopia”.
Concertul din Romania va avea loc la The Silver Church Club din Bucuresti in data de 22 noiembrie 2011.
„Dystopia” marcheaza debutul in formatie al vocalistului Stu Block (Into Eternety).
Americanii si-au ales formatiile ce vor participa in turneu alaturi de ei, implicit si la concertul de la Bucuresti. Acestea sunt White Wizzard si Fury UK.
Numarul biletelor este limitat la 600 de bucati, iar acestea se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:
75 lei pentru primele 150 bucati
85 lei pentru urmatoarele bilete, pana la data de 21 noiembrie 2011
90 lei pentru biletele achizitionate in ziua concertului, 22 noiembrie 2011. Acestea se achizitioneaza DOAR la intrarea in locatia evenimentului, in limita biletelor disponibile.