Compania germană CureVac, din Tübingen, lucrează la definitivarea unui vaccin anti coronavirus pe care președintele american ar dori să și-l adjudece în exclusivitate! Informația este vehiculată zilele acestea atât în presa germane cât și cercurile guvernamentale.
Potrivit jurnaliștilor, guvernul german încearcă în acest moment să contracareze eforturile președintelui SUA, Donald Trump, de a ademeni oamenii de știință ai companiei CureVac, oferindu-le donații financiare uriașe pentru a asigura, exclusiv pentru țara sa, vaccinul anti-coronavirus la dezvoltarea căruia lucrează.
Informația, neconfirmată în întregime de autorități, este vehiculată intens în ultimele ore și în cercurile guvernamentale germane.
Cercetătorii CureVac lucrează cu Institutul Paul Ehrlich pentru Vaccinuri și Medicamente Biomedicale, pentru a produce un vaccin împotriva virusului Sars-CoV-2, fostul director al companiei până miercurea trecută, Daniel Menichella, participând la începutul lunii martie la o întâlnire a managerilor farmaceutici cu președintele Trump la Casa Albă.
Trump ține cont de interesul national când vine vorba de leacul împotriva Covid-19
Potrivit surselor, Trump ar fi lăsat la o parte orice scrupule în materie de diplomație și, ținând cont, în mod absolut legitim, în primul rând de interesul Statelor Unite, ar fi încercat să-și adjudece în exclusivitate rezultatele muncii cercetătorilor germani, contra a nu mai puțin de un miliard de dolari, fapt care a stârnit nemulțumirea guvernului federal, cel care încearcă în prezent să oprească acțiunile liderului Statelor Unite.
Demersurile președintelui american au primit și aprecieri pozitive, în special peste ocean, acolo unde americanii sunt de părere că Donald Trump a adoptat o atitudine extrem de responsabilă față de oamenii pe care îi reprezintă.
Revenind la competiția pentru vaccin, autoritățile germane se lovesc, totuși, de un obstacol juridic important atunci când își fac calcule cu privire la arsenalul de metode pe care le au la dispoziție pentru a lua fața americanilor. Spre deosebire de Institutului Paul Ehrlich, care aparține statului, compania CureVac este o societate privată, în cazul căreia interdicția de vânzare pe care ar intenționa să o aplice guvernul german este posibilă numai în condiții speciale.
În prezent, autoritățile încearcă o altă strategie, reprezentanții Ministerului Sănătății și cei Ministerului Economiei negociind compania cu CureVac. „Guvernul federal este foarte interesat de faptul că vaccinurile și substanțele active împotriva noului coronavirus sunt dezvoltate în Germania și Europa și, în acest sens, avem un contact permanent cu reprezentanții companiei CureVac”, au declarat pentru Die Welt, oficialii germani.
Vaccinul, licitat intens de americani și germani
Jucând la fel ca președintele american, Germania încearcă să contracareze strategia lui Trump, ofertând financiar, în mod similar, compania CureVac, însă confirmările întârzie să apară.
În condițiile în care strategia comercială nu va da rezultate, nemții păstraeză în mânecă asul prevederilor legislative pentru situații cu character special. Conform oficialilor guvernamentali, vânzarea unui medicament vital de către o companie este o problemă de securitate națională, care intră sub incidența punctului 6 din Codul frontierelor Schengen.
Normativul statuează faptul că operațiunile de control la frontiere trebuie să contribuie la combaterea imigrației ilegale și a traficului de persoane, precum și la prevenirea oricărei amenințări la adresa siguranței interne, a ordinii publice, a sănătății publice și a relațiilor internaționale ale statelor member U.E.
În prezent, în Germania, migrația oamenilor de știință sau a rezultatelor cercetării acestora este evaluată ca o chestiune de politici publice, în aceste condiții interzicerea vânzării produselor companiilor în temeiul Legii privind comerțul și plățile externe neputând fi exclusă imediat ce riscul de ordine publică sau de securitate este invocat.
Coronavirusul aflat în plină expansiune în Germania, acolo au fost confirmate peste 2.300 de cazuri de îmbolnăvire şi 5 decese, face extrem de dificile negocierile, numărul tot mai mare de persoane infectate punând o presiune uriașă pe umerii guvernului federal, în negocierile acestuia cu Compania CureVac, menite a păstra în țară rezultatul cercetărilor în material obținerii unui vaccin anti-Covid-19.