Un spectacol ca un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, uneori trist, dar și plin de bucurie, și cu o anumită poezie.
Spectacolul „Zmeul sau ce este dansul contemporan“ prezentat la Centrul de Teatru Educațional Replika într-un format solo, traduce în plan artistic întâlnirea coregrafului Cosmin Manolescu cu civilizația japoneză și este construit pornind de la o experiență simplă de viață, contemplare și reflecție – înălțatul zmeului.
Aceasta este mutată în spațiul scenic și privită din punct de vedere coregrafic, al poeziei mișcării și al reflecției pe care actul în sine o poate genera.
Înălțatul zmeului devine în contextul acestui spectacol un generator de dialog și de reflecții despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale sau probleme legate de ecologie. „Zmeul” este un război al întrebărilor, uneori plin de umor, alteori absurd, este trist, dar și plin de bucurie, și are o anumită poezie. În cadrul piesei, „chestionarea dansului contemporan, a posibilității de a găsi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima sau asupra mișcării Roșia Montană” (Gina Șerbănescu în Dilema Veche).
Piesa, care a avut premiera în noiembrie 2015 în format duet, a reprezentat concretizarea întâlnirii artistice dintre Cosmin Manolescu și coregraful japonez Zan Yamashita. Artiștii au lucrat începând din 2013 în cadrul unor rezidențe de cercetare la București, precum și Tokyo, Kyoto și Kinosaki, la procesul de lucru participând anterior și coregrafele Mikiko Kawamura și Mihaela Dancs, precum și criticul Takao Norikoshi. Filmul „Ce este dansul contemporan”, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu / Veioza Arte, este parte integrantă a spectacolului. Filmul reprezintă totodată un documentar care reflectă procesul artistic din cadrul programului Eastern Connection și integrează o serie de întrebări legate de ce dansul contemporan, adresate profesioniștilor, amatorilor și publicului cu care artiștii au venit în contact în diverse contexte de-a lungul proiectului.
„Zmeul sau ce este dansul contemporan” a primit în decembrie 2015 premiul „Matei Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion pentru secțiunea dans. Intrarea este liberă.