10.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInternaționalInegalitatea de avuție se adâncește. Clasa de mijloc amenințată să dispară

Inegalitatea de avuție se adâncește. Clasa de mijloc amenințată să dispară

Securitatea financiară a clasei de mijloc s-a erodat în ultimele decenii, iar pandemia a adâncit inegalitatea de avuție chiar și în Statele Unite ale Americii. Potrivit celor mai recente date ale Federal Resers, astăzi, cei mai bogați 1% dintre americani, au o avere mai mare decât întreaga clasă de mijloc.

După ani de declin, clasa de mijloc a Americii deține acum o cotă mai mică din averea SUA decât cei mai bogați 1% dintre americani. Bogăția din topul 1% a ajuns la un record de 27% din total, arată datele Fed.

Potrivit celor mai recente date publicate de Fed, 1% din cei mai bogați americani dețin cumulat o avere de 43,27 trilioane de dolari, în timp ce 50% din populația cu venituri inferioare cumulează un total de 3,03 trilioane de dolari.  

60% din gospodăriile din SUA în funcție de venit – o măsură pe care economiștii o folosesc adesea ca definiție a clasei de mijloc – au văzut că activele lor combinate scad la 26,6% din bogăția națională din iunie, cel mai scăzut nivel înregistrat de Federal Reserve din ultimele trei decenii. Pentru prima dată, super-bogații au avut o pondere mai mare, de până la 27%.

Datele Fed oferă o fereastră către eroziunea cu mișcare lentă a securității financiare a persoanelor cu venituri medii, care a alimentat nemulțumirea alegătorilor în ultimii ani. Aceasta a continuat prin pandemia Covid-19, în ciuda injectării a miliarde de dolari prin ajutor guvernamental.

În timp ce „clasa de mijloc” are semnificații diferite pentru oameni diferiți, mulți economiști folosesc veniturile pentru a defini grupul. Din cele 77,5 milioane de familii din clasa mijlocie, 60% câștigă anual între 27.000 și 141.000 de dolari anual, pe baza datelor Biroului de recensământ.

Ponderea lor în trei categorii principale de active – imobiliare, acțiuni și întreprinderi private – a scăzut într-o singură generație. Acest lucru le-a făcut viața mai precară, cu mai puține rezerve financiare de care să dispună atunci când își pierd locul de muncă.

Topul celor mai bogați 1% reprezintă aproximativ 1,3 milioane de gospodării care câștigă aproximativ peste 500.000 de dolari pe an – dintr-un total de aproape 130 de milioane. Concentrarea bogăției în mâinile unei fracțiuni din populație se află în centrul unor bătălii politice majore ale țării.

Muncitorii cu venituri mici din punct de vedere financiar au ajutat la susținerea fostului președinte Donald Trump și a virajului populist în partidul republican.

De altfel, președintele american Joe Biden încearcă să consolideze familiile muncitoare și de clasă mijlocie cu un pachet de 3,5 trilioane de dolari în fața Congresului, care include asistență pentru îngrijirea copiilor, educație și asistență medicală plătite prin creșterea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari.

„Dacă sistemul economic nu funcționează pentru majoritatea clară a populației, în cele din urmă va pierde sprijinul politic”, a declarat pentru Bloomberg Nathan Sheets, nou-numit economist șef la Citigroup Inc. Acesta a adăugat: „Această observație motivează multe dintre reformele economice pe care Administrația Biden le propune”.

În ultimii 30 de ani, 10 puncte procentuale din bogăția americană s-au deplasat către primii 20% din salariați, care dețin acum 70% din total, arată datele Fed.

Totodată, cifrele Fed au scos la suprafață faptul că în timp ce averea celor 50% dintre americani care se află în partea inferioară a veniturilor este practic neschimbată din 2006, în timp ce valoarea netă a Top 1% cei mai bogați americani a crescut cu 132%, de la 17,9 trilioane de dolari, la 41,5 trilioane de dolari, în primul trimestru al anului, iar în trimestrul doi a atins nivelul de 43,27 de trilioane de dolari.

Din păcate, inegalitatea de avere s-a adâncit din noiembrie 2019, pe fondul măsurilor luate de Fed pentru combaterea pandemiei covid. Astfel că averea primilor 1% a explodat ca rezultat direct al pompării de miliarde în piața bursieră și a creșterii valorilor activelor de către Fed, în timp ce clasele inferioare și mijlocii au stagnat. Din păcate, majoritatea americanilor nu au beneficiat de câștigurile recente în avere, în ciuda injectării în piață a 142 trilioane de dolari, la care s-a adugat încă 31 de trilioane de dolari.

Cei mai bogați americani nu au deținut niciodată o parte mai mare din veniturile gospodăriilor americane decât au, în mare parte datorită Fed. Între timp, 50% din partea inferioară dețin doar 2% din totalul valorii nete sau 2,8 trilioane de dolari și în plus dețin majoritatea datoriilor.

Cu o generație în urmă, clasa de mijloc deținea mai mult de 44% din activele imobiliare din țară. Acum a scăzut la 38%.

Pandemia a generat un boom al valorilor locuințelor, de care a beneficiat majoritatea celor care dețineau proprietăți imobiliare. De asemenea, a dus la creșterea chiriilor în acest an, care i-au lovit pe cei care nu își permit o casă. Bula de autoalimentare a creat mai multă bogăție pentru cei mai bogați.

Un alt motiv pentru care bogăția clasei de mijloc se erodează este faptul că aceste familii dețin o parte supradimensionată și în creștere a datoriei consumatorilor non-ipotecari, care de obicei vine cu rate mai mari ale dobânzii.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...

Previziuni economice pentru 2025: Creșterea PIB-ului va depăși 2%, dar inflația și deficitul bugetar vor rămâne ridicate

Conform celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene, România va experimenta o creștere economică moderată în 2025, dar cu stagnare în privința deficitelor, în...

Polonia preia ștafeta UE, în timp ce Tusk se pregătește pentru alegerile prezidențiale

Donald Tusk încearcă să îndeplinească promisiunile făcute în timpul campaniei din 2023, cum ar fi facilitarea accesului la avort sau acceptarea parteneriatelor civile indiferent...
Ultima oră
Pe aceeași temă