17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalÎn sfârşit, un altfel de film românesc!

În sfârşit, un altfel de film românesc!

Comedia romantică la care vă invit, cu mult entuziasm, nu a fost aleasă pentru a se între­ce la un Palme d’Or, dar a fost primită cu aplau­ze, care se pare că nu mai conteneau, în Ame­rica, la Palm… Springs.

Ceea ce demonstrează că este o poveste care poate funcţiona la fel de bine şi dincolo de Ocean sau, cum spunea Mihai Chirilov, la premiera de la „Patria”, s-ar putea să se facă şi un remake pe englezeşte. Scenariul foarte izbutit, plin de replici savuroase (încerc să le ignor pe cele câteva mai buruienoase), îi aparţine unei foarte talentate scriitoare pentru film şi teatru Lia Bugnar, care a pornit de la o idee a lui Alex Maftei. CNC, Televiziunea Română şi HBO au pus mână de la mână, plus încă alţi câţiva sponsori şi aşa vom reuşi să vedem şi un alt tip de producţie autohtonă. Totul începe într-o ambiguitate plină de farmec, care se va păstra până la sfârşit, trecând prin diverse faze, inclusiv în privinţa cuplului protagonist.

Cei doi, interpretaţi de Dana Voicu şi Ionel Mihăilescu, sunt o pereche cu aproape 20 de ani de căsnicie şi un băiat (Paul Diaco­nescu), care, în prag de majorat, le ţine socoteală la cea mai mică mişcare, vă­zându-şi în paralel de o foarte agitată viaţă sexuală şi ajungând să şantajeze pentru a avea şi el computerul faţă de care părinţii au ceva reticenţe, convinşi că el conotează cu ideea de… perversiune. Întâmplările se petrec la liceu, într-o spălătorie cu pretenţii, dar şi pe la concerte, mai ales însă în faţa calculatorului, pe care cei aflaţi la vârsta a doua îl descoperă ca sursă de amorezare. Zâmbetele personajelor sunt dintre cele mai subtile din cele pe care le-am sesizat de ceva vreme pe marele ecran. În ecuaţie intervine şi un psihiatru, interpretat cu mult şarm de Adrian Păduraru, (care pare din aceeaşi familie de actori cu Sebastian Koch, dramaturgul din „Viaţa altora”) şi foarte încântat să se afle la volanul unui Porsche argintiu.

Idila de pe net este una înduioşătoare şi continuată vizual prin încăperi, pe lămpile de pe noptieră ori pe zidurile caselor de pe stradă sau pe pre­ţurile din piaţă. Ceea ce este o găselniţă. În aceeaşi categorie intră şi numele perso­najelor principale, Gabi el şi Gabi ea, un fel de prenume unisex. Televizorul este folosit pe principiul aveţi grijă că: „dracul nu doarme niciodată” şi când te aştepţi mai puţin poate ieşi la iveală exact ce nu ţi-ai fi dorit, iar în privinţa şcolii e mai curând un fel de îndemn: Învaţă, învaţă, învaţă, eventual la fizică, materia cea mai ocolită de obicei, pentru că aşa poţi să dai de o aventură de neuitat şi să ajungi la Cluj sau chiar şi la Veneţia. „Babacii” din descrierea obrăz­nicăturii de progenitură sunt tatăl, muzician, şi ea, care ar fi vrut să ajungă psiholog sau psihiatru, ceea ce pe ală micu’ îl fascinează doar la ideea că ar fi existat şi o canapea… O prezenţă foarte vie şi eficien­tă este fata de la spălătorie: Toni (Ana Po­pes­cu), cea rea de muscă, iubăreaţă foc, care-şi schimbă amanţii mai ceva ca pe batiste şi din când în când o mai ia pe coajă. Ca de altfel şi pandantul ei, Marcel (Ioan Andrei Ionescu), bărbatul cu nevastă şi amantă, ceea ce poate deveni uneori destul de complicat (se vede că scenariul e scris de o femeie). Pelicula a avut parte de două avan­premiere, la festivalurile de la Cluj şi Iaşi, unde publicul a fost extrem de entuziast, ca de altfel şi cel din sala de la Patria, unde s-a râs şi s-a aplaudat pe parcursul proiecţiei şi mai ales la sfârşit când au fost chiar şi urale mai ceva ca pe stadioane la concerte. De remarcat eleganţa de Hollywood a protagonistelor şi a echipei aproa­pe în întregime, ceea ce înseamnă că şi în direcţia asta s-au făcut progrese.

BUNĂ! CE FACI?
România, 2011, 1h 45min.
Regia: Alexandru Maftei. Cu: Ionel Mihăilescu, Dana Voicu, Paul Diaconescu, Ana Popescu, Antoaneta Cojocaru, Marius Drogeanu, Alexandru Nagy, Adrian Păduraru, Gabriel Spahiu, Ioan Andrei Ionescu.
Distribuit în România de Voodoo Films.
Bucureşti – Patria, Hollywood Multiplex, Cinema City, The Light Cinema, NCRR, Studio), Cluj (Cinema „Florin Piersic”, Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Braşov (Cityplex Eliana Mall), Craiova (Cinema Patria).

Cele mai citite

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Securitatea națională și înzestrarea armatei, priorități în ședința CSAT

Pe agendă se află stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina şi planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034 Preşedintele Klaus Iohannis a convocat...
Ultima oră
Pe aceeași temă