Comitetul Miniștrilor îndeamnă România să asigure garanții pentru pacienții internați în spitale de psihiatrie din motive de securitate.
„Într-o rezoluție interimară adoptată în cadrul ședinței sale trimestriale din 8-10 martie pentru a supraveghea executarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, Comitetul Miniștrilor evaluează acțiunile întreprinse de autoritățile române pentru a pune capăt deficiențelor structurale constatate de către Înalta Curte împotriva României.
În hotărârea sa, pronunțată în 2017, Curtea a constatat că internarea psihiatrică prelungită a reclamantului ca măsură de siguranță a fost ilegală, în principal pentru că instanțele interne nu au reușit să evalueze pericolul pe care acesta îl reprezenta pentru societate și au identificat deficiențe în controlul judiciar. Astfel, Curtea a concluzionat că a existat o încălcare a articolelor 5.1 și 5.4 din Convenție (dreptul la libertate și securitate).
În hotărârea sa, în temeiul articolului 46 din Convenție, Curtea a recomandat României să ia măsuri generale pentru a se asigura că detenția persoanelor în spitalele de psihiatrie este legală, justificată și nu arbitrară și că orice persoană deținută în astfel de instituții beneficiază de garanții adecvate pentru a obține o decizie judecătorească promptă cu privire la legalitatea detenției lor.
În ședința din septembrie 2021 de evaluare a executării hotărârilor Curții, Comitetul Miniștrilor a reamintit natura structurală a deficiențelor constatate de Curte și, prin urmare, riscul ridicat de repetare a încălcărilor constatate. Prin urmare, a îndemnat autoritățile române să prezinte, până cel târziu la 15 decembrie 2021, un plan de acțiune pentru a remedia toate deficiențele.
În rezoluția interimară adoptată săptămâna aceasta, Comitetul Miniștrilor și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la eșecul autorităților de a furniza informații cu privire la orice măsură concretă luată sau preconizată pentru a remedia deficiențele relevate de hotărâre. Comitetul a reamintit, de asemenea, caracterul structural al deficiențelor constatate și subliniază din nou, cu mare îngrijorare, riscul ridicat de repetare a unor astfel de încălcări ale dreptului la libertate și securitate în ceea ce privește persoanele aparținând unui grup deosebit de vulnerabil, supus unui prejudiciu cu consecințe de durată, având ca rezultat excluderea socială a acestora.
În final, Comitetul Miniștrilor a solicitat autorităților să informeze Comitetul cu privire la măsurile planificate și calendarul stabilit pentru implementarea acestora până la 1 septembrie 2022,” transmite CE într-un comunicat de presă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!