17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalIlustrarea excelentă a unei poveşti adevărate

Ilustrarea excelentă a unei poveşti adevărate

Un film absolut remarcabil, fără cusur, care a stârnit aplauze la scenă deschisă, mai ceva ca la teatru, în sală fiind inclusiv Excelenţa Sa Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, care, mai apoi, a fost asaltat de întrebări, la care a răspuns cu o graţie diplomatică, în acord total cu eleganţa desăvârşită de pe marele ecran.

Până acum nici supuşii Maiestăţii Sale nu ştiau prea multe despre chinul unui rege minunat, care a contat enorm în anii celui de-al Doilea Război Mondial şi care era exasperat de defectul său de vorbire, o bâlbâială care părea că-i va distruge întreaga existenţă, mai ales că era nevoit să-şi ţină discursurile către ţară în faţa nemilosului microfon, a ceea ce era socotit, pe atunci, o invenţie diabolică, o adevărată Cutie a Pandorei: radioul.

Colin Firth este desăvârşit în rolul regelui George al VI-lea, pe care îl înnobilează, la rândul său, prin prezenţa sa şi printr-un joc impecabil. El este secondat de o surprinzătoare Helena Bonham Carter, care încetează să mai fie excentrică şi se mulează perfect, în pielea mult iubitei devenite ulterior Regina Mamă, Elisabeta, centenara care a încântat lumea, prin curajul şi generozitatea sa. Al doilea star masculin incontestabil este Geoffrey Rush, logopedul australian care reuşeşte să îmblânzească neajunsul de vorbire al viitorului rege, cu multă răbdare obţinând performanţe încă mai spectaculoase (şi în plus reale) decât profesorul Higgins, Pygmalionul de altădată al Elizei. Eduard al VIII-lea, vremelnicul rege care îşi cedează tronul de dragul dublu divorţatei şi americancei doamne Simpson (interpretată de Eve Best) este alt australian: Guy Pearce (socotit foarte promiţător în „L.A. Confidential”).

Interesant de remarcat faptul că scenaristul David Seidler suferea de acelaşi neajuns în copilărie, considerând a fi o traumă de pe urma războiului, în care bunicii îi muriseră în timpul Holocaustului. El a fost fascinat de acest cap încoronat, care reuşise să-şi stăpânească strălucit handicapul, şi-şi promisese că va scrie cândva despre acest minunat monarh. După ce, cu greu a reuşit să dea de fiica profesorului real de dicţie, aceasta i-a promis carneţelele cu consemnări, doar dacă ar fi primit încuviinţarea Reginei Mame, numai că ea a dorit ca acest proiect să nu se pună în practică, atâta vreme cât ea va mai fi în viaţă. Textul a fost descoperit la o lectură a sa, în vederea unei montări teatrale, de către mama regizorului Tom Hooper, care a înţeles imediat potenţialul enorm al poveştii. O adevărată lecţie pentru publicul de pretutindeni este voinţa personajului adevărat, de a-şi înfrunta acest nesuferit dezavantaj pe care nu l-a putut drege decât cu o voinţă de fier, cu exerciţii inimaginabil de complicate şi aparent trăsnite, cu lecţii de dicţie pornind de la textele lui Shakespeare, pe care genialul mentor le folosea extrem de ingenios şi ca modalitate de testare a culturii propriilor săi fii…

Pelicula a ieşit pe marile ecrane în Ajun de Crăciun, discursul regelui fiind adesea legat de această sărbătoare creştină, când trebuia să se adreseze prin intermediul undelor, ţării, dar şi coloniilor şi dom­inioanelor. Printre replici se strecoară şi prezenţa unui al treilea frate, mort la 13 ani, şi care avusese de dus o altă cruce, pe cea a epilepsiei şi despre care multă vreme nu s-a vorbit la Curtea Angliei şi nici printre supuşi. E citat şi George al III-lea, care a constituit, la rândul său, un subiect de film destul, de controversat, însă nebunia Regelui George despre care, cu mult umor, Excelenţa Sa povestea că din titlul peliculei a dispărut numerotarea, care se regăsea în piesa de teatru, pentru ca nu cumva americanii să nu se întrebe de ce n-au văzut şi prima şi a doua parte! Fără îndoială, un banc englezesc, ca un fel de rafinată răzbunare la adresa lui Wallis, cea care a dus la abdicarea de pe tron a mult prea îndrăgostitu­lui David, alias Eduard al VIII-lea.

Discursul Regelui *****
SUA, 2010, 1h 58min.
THE KING’S SPEECH. Regia: Tom Hooper. Cu: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Eve Best, Michael Gambon, Timothy Spall, Jennifer Ehle, Derek Jacobi, Anthony Andrews, Claire Bloom, Freya Wilson, Ramona Marques.
Distribuit de Ro Image 2000, Prorom

Cele mai citite

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...

România râmâne pe același loc în clasamentul FIFA după victorile cu Lituania și Kosovo

În ciuda succeselor recente în Liga Națiunilor, România nu a reușit să avanseze în clasamentul mondial al FIFA, păstrând aceeași poziție. Deși „tricolorii” au obținut...

Angajații între 25 și 54 de ani, cei mai bine plătiți din România; diferențe salariale semnificative între genuri și categorii de vârstă

Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au cele mai mari salarii din România, cu un venit mediu net de 4.260...
Ultima oră
Pe aceeași temă