27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalIgor Dodon afirmă că SUA l-a protejat pe Plahotniuc pentru a-l folosi...

Igor Dodon afirmă că SUA l-a protejat pe Plahotniuc pentru a-l folosi împotriva Moscovei

El a mai afirmat că americanii ar dori să-l folosească pe controversatul oligarh în confruntarea lor cu Federaţia Rusă, informează luni portalul Deschide.md, conform Agerpres.

În prezent, a spus Dodon, fostul lider al democraţilor moldoveni încearcă să obţină azil politic în SUA.

În Republica Moldova, ”el se poate întoarce doar în cătuşe”, a afirmat preşedintele moldovean.

”Conform informaţiilor noastre el se ascunde în SUA, unde vrea să obţină azil politic pentru a scăpa de extrădarea în Republica Moldova ori Rusia, care l-au dat în căutare în baza dosarelor penale intentate. Potrivit legilor americane, pentru obţinerea azilului politic, trebuie ca minim trei ani să nu părăseşti teritoriul ţării. Cred că procesul asupra lui va trece într-o altă etapă, vor fi şi demersuri pentru extrădarea lui”, a adăugat Igor Dodon.

În interviu, preşedintele prorus de la Chişinău a sugerat că SUA l-au adăpostit pe Plahotniuc, deoarece fostul lider democrat ar fi făcut mai multe servicii Washingtonului în lupta cu Rusia.

”Cei care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă planificau să-l folosească în lupta cu Rusia. La solicitări din exterior, acesta a orchestrat mai multe provocări în ultimii ani. Este vorba despre expulzarea unor diplomaţi ruşi de la Chişinău, de interzicerea unor jurnalişti şi politicieni din Rusia, restricţionarea presei ruse etc.”, a spus preşedintele moldovean. Dodon a afirmat că ”cei care l-au adăpostit pe Plahotniuc înţeleg acum că nu mai au nevoie de el”, conform Deschide. md.

Noua conducere a Partidului Democrat se distanţează de oligarh, în spatele căruia se întinde un tren de negativitate – recent, unii dintre cei mai apropiaţi asociaţi ai ai săi au fost obligaţi să predea mandatele de deputat. Însuşi Plahotniuc înţelege acest lucru, care, cu ajutorul anturajului său, a aruncat recent în mass-media informaţii false despre o presupusă vânătoare asupra sa de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruse, susţine Igor Dodon, sugerând că Plahotniuc a dorit în acest fel să obţină ca Washingtonul să refuze extrădarea sa.

Recent, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, a declarat că nu ştie unde se află în prezent fostul lider al PD Vlad Plahotniuc şi nici nu poate confirma informaţiile că acesta s-ar afla la Miami. Totodată, diplomatul american a mai spus că, pe moment, nu există nicio solicitare oficială de extrădare a lui Plahotniuc din partea autorităţilor de la Chişinău, conform portalului Unimedia.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în ziua când guvernul condus de democratul Pave Filip şi-a anunţat demisia. Plahotniuc a scris într-o postare pe o reţea socială că ”are nevoie de timp pentru a-şi securiza familia”, însă nu a menţionat ţara în care se află.

Controversatul om de afaceri, despre care s-a spus că ţinea sub control principalele instituţii ale statului din Republica Moldova, a fost dat în căutare internaţională şi interstatală de către Centrul Naţional Anticorupţie din Chişinău după ce nu s-a prezentat la organele statului în urma aplicării arestului preventiv, conform Unimedia.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Inspecția Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei care se ocupă de cazul lui Vlad Pascu

Inspecția Judiciară a trimis o propunere pentru suspendarea judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu de la Judecătoria Mangalia până la încheierea procedurilor disciplinare, în data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă