-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăInternaționalGuvernul britanic acuzat că vrea să rupă ,,Acordul de retragere a Brexitului”

Guvernul britanic acuzat că vrea să rupă ,,Acordul de retragere a Brexitului”

În ultimele zile a existat o furie din ce în ce mai mare din cauza dezvăluirilor conform cărora administrația lui Boris Johnson intenționează să utilizeze noi legi pentru a anula Acordul de retragere a Brexitului, criticii spunând că ar fi o „trădare perfidă”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a confirmat pentru Financial Times că premierul planifică o nouă legislație care să anuleze părțile cheie ale Acordului de retragere – tratatul care a sigilat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în ianuarie.

Mișcarea ar putea însemna prăbușirea negocierilor comerciale, și se așteaptă ca premierul să spună că, dacă negocierile vor eșua și nu va exista un acord până la 15 octombrie, ar fi în continuare un „rezultat bun pentru Marea Britanie”, permițând țării să „ prospere puternic „.

Johnson intenționează, de asemenea, să acorde Bruxelles-ului un termen de cinci săptămâni pentru a conveni noi termeni comerciali sau pentru a solicita ambelor părți să  accepte un „no deal” (niciun acord) și să-și petreacă restul anului minimizând gradul de perturbare al consecințelor acestuia.

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, Michelle O’Neill, a scris pe Twitter că orice amenințare de retragere a protocolului ar fi o „trădare perfidă care ar aduce un prejudiciu ireversibil economiei din toată Irlanda și Acordului din Vinerea Mare”.
 
Primul ministru scoțian, Nicola Sturgeon, a declarat că măsura va constitui o respingere de către guvern a unui tratat „negociat liber de acesta” și care a fost descris ca fiind „pregătit pentru coacere” de dl Johnson.
Ea a scris pe Twitter că acest lucru va „crește semnificativ” probabilitatea unui Brexit fără acord, iar „daunele care vor rezulta economiei vor fi cauzate în totalitate de Tory. Ce șarlatani”.
 

ANALIZĂ

FT a raportat că secțiunile din proiectul de lege privind piața internă, care urmează să fie publicate miercuri, sunt de așteptat să „elimine” forța juridică a Acordului de retragere în domenii precum ajutorul de stat și vamele Irlandei de Nord.
Ca parte a termenilor Protocolului Irlandei de Nord, regiunea este de așteptat să continue să respecte unele reguli ale UE după încheierea perioadei de tranziție în 2021 pentru a se asigura că nu există granițe dure – o rezoluție pe care unii Brexiteeri s-au supărat când au fost dezvăluite inițial.

Liderul SDLP, Colum Eastwood, a declarat că Guvernul va submina Acordul din Vinerea Mare, riscând viitorul Regatului Unit și distrugându-și propria credibilitate pe scena mondială.
„Este absolut uimitor faptul că orice guvern care spune că vrea să meargă și să facă tranzacții comerciale în întreaga lume ar rupe un acord pe care l-au încheiat cu câteva luni în urmă cu Uniunea Europeană”, a declarat Eastwood pentru Westminster Hour la BBC Radio 4.
 

Cele mai citite

PNRR, investiții de 900 de milioane de euro

Proiectele vizează, în primul rând, gospodăriile vulnerabile energetic, dar și populația generală care va beneficia de sprijin pentru instalarea echipamentelor eficiente energetic Listele publicate de...

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...
Ultima oră
Pe aceeași temă