Guvernul britanic a prezentat luni parlamentului un proiect de lege pentru a reduce indemnizațiile deputaților nord-irlandezi după luni de paralizie a Adunării locale din cauza unor dezacorduri post-Brexit, transmite AFP.
Proiectul de lege, care include şi amânarea termenului limită pentru ca diferitele partide de la Belfast să cadă de acord şi să formeze un executiv, prevede diminuarea veniturilor deputaţilor cu mai mult de un sfert, atât timp cât Adunarea rămâne paralizată.
„Îndemn partidele din Irlanda de Nord să folosească acest termen pentru a se reuni în beneficiul tuturor celor din Irlanda de Nord”, a declarat ministrul britanic pentru această provincie, Chris Heaton-Harris.
„În prezent, (deputaţii) nu sunt în măsură să-şi îndeplinească toate responsabilităţile, aşa că este normal să acţionăm pentru a le reduce salariile”, a adăugat el, potrivit agerpres.ro.
Guvernul britanic va reduce indemnizațiile deputaților nord-irlandezi după ce aceștia nu reușesc să ajungă la un acord asupra protocolului post-Brexit
Provincia britanică Irlanda de Nord se confruntă de luni de zile cu un impas politic pe fondul disputelor privind statutul său post-Brexit. În centrul dezacordurilor, protocolul nord-irlandez, negociat la momentul ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.
Blocajul politic se datorează faptului că partidul unionist DUP, ce se opune dispoziţiilor post-Brexit, refuză să participe la Adunarea locală atât timp cât acesta nu este modificat substanţial, împiedicând formarea unui executiv, în care, conform Acordului de pace din 1998, puterea ar trebui împărţită cu republicanii din Sinn Fein.
Partidele au avut termen până la 28 octombrie pentru a ajunge la un acord, dar după eşecul unui compromis, guvernul britanic a acceptat să acorde un alt termen înainte de a convoca noi alegeri. Potrivit proiectului de lege, termenul ar fi acum 8 decembrie, cu posibilitatea de a-l prelungi până pe 19 ianuarie.
Unioniştii, ataşaţi apartenenţei Irlandei de Nord în Regatul Unit, cer abrogarea protocolului, fiindcă stabileşte un statut vamal special pentru provincie pentru a evita revenirea la o frontieră fizică cu Republicii Irlanda vecină. Potrivit acestora, textul aduce atingere integrităţii Regatului Unit, deoarece creează de facto o frontieră vamală între Irlanda de Nord şi restul ţării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!