19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalGrecia, migranții care solicită azil sunt autorizați să circule în întreaga ţară

Grecia, migranții care solicită azil sunt autorizați să circule în întreaga ţară

În urma unui recurs al Consiliului grec pentru refugiaţi care a denunţat reţinerea solicitanţilor de azil pe insulele cele mai apropiate de Turcia (Lesbos, Chios, Kos, Samos şi Leros), unde numărul celor aflaţi în această situaţie se ridică în prezent la 15.000 de oameni, Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Greciei, a stabilit că migranţii care cer azil au “dreptul la liberă circulaţie” în toată ţara.

Ministerul pentru politica privind migraţia a reacţionat cu un scurt comunicat în care menţionează că guvernul va examina această concluzie.

Organizaţia neguvernamentală Consiliul pentru refugiaţi, care a salutat decizia Consiliului de Stat, a subliniat că aceasta devine valabilă imediat după publicarea sa.

În schimb, nefiind retroactivă, ea nu se aplică decât noilor veniţi, iar Consiliul pentru refugiaţi nu a exclus ca “guvernul să impună limite” în aplicarea sa, mai ales în condiţiile în care executivul lucrează la un proiect de lege în completarea unei legi mai vechi privind dreptul de azil.

În urma pactului din martie 2016 dintre Uniunea Europeană şi Turcia, care a limitat clar fluxul de migranţi către Europa, după exodul din 2015, migranţii şi refugiaţii ajunşi pe insulele greceşti au fost nevoiţi să rămână acolo în aşteptarea examinării statutului lor de către autorităţi, care presupune o procedură foarte lentă.

Fluxul de migranţi s-a intensificat în ultimele luni, în timp ce insulele se pregătesc pentru sezonul turistic 2018. Taberele de refugiaţi sunt suprapopulate şi aproape zilnic au loc proteste împotriva condiţiilor precare din tabere.

Cea mai afectată este Moria, din Lesbos, unde sunt găzduiţi 6.456 de oameni, deşi capacitatea taberei este de numai 3000, au avertizat organizaţiile pentru apărarea migranţilor, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă