7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInternaționalGitanas Nauseda, președintele Lituaniei, îndeamnă statele UE să susțină "Planul de victorie"...

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei, îndeamnă statele UE să susțină „Planul de victorie” al Ucrainei

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei în Uniunea Europeană, le-a solicitat joi partenerilor săi europeni să accepte cererile „Planului de victorie” al Ucrainei, atât posibilitatea de a ataca teritoriul rus, cât şi aderarea la NATO, relatează EFE.

„Nu suntem capabili să luăm decizii şi să-i lăsăm să implementeze operaţiuni pur defensive”, a declarat Nauseda la sosirea sa la summitul pe care liderii europeni îl organizează joi şi vineri la Bruxelles şi la care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi va prezenta planul.

Nauseda a spus că cererea Kievului către partenerii săi de a-i oferi arme cu rază lungă de acţiune cu permisiunea de a continua să atace teritoriul rusesc nu înseamnă altceva decât „reducerea potenţialului ofensiv rusesc” de a ataca Ucraina.

Preşedintele ucrainean le-a cerut, de asemenea, partenerilor săi din NATO să autorizeze intrarea Ucrainei în Alianţă, un alt punct pe care Zelenski îl include în planul său.

În acest sens, Nauseda a reamintit că nici summitul NATO de la Vilnius de anul trecut şi nici şi cel de la Washington de anul acesta nu au autorizat aderarea Ucrainei şi a subliniat că „este foarte important” să se ajungă la un consens.

Nauseda a spus că, în realitate, „nu este nimic nou” în planul lui Zelenski şi şi-a exprimat regretul că aliaţii Ucrainei continuă să „ezite”.

„Cred că ar fi o mare greşeală să credem că îndoielile noastre sunt cea mai bună cale de detensionare (în Ucraina). Cred că este invers. Îndoielile noastre sunt favorabile escaladării. Dacă am sprijini Ucraina, dacă Ucraina ar avea mai mult succes pe teren, cred că (preşedintele rus Vladimir) Putin ar fi sub presiune să negocieze”, a spus Nauseda.

Momentul actual nu este potrivit pentru Kiev pentru negocieri de pace cu Rusia

În acest sens, conform Reuters, el a atras atenţia că acum este cel mai rău moment pentru a începe negocierile dintre Ucraina şi Rusia, deoarece Moscova simte că ar avea câştig de cauză.
„În acest moment, el (Vladimir Putin – n.r.) crede că are câştig de cauză şi împinge Ucraina la colţ. Acesta este cel mai rău moment pentru a începe negocierile, deoarece el simte că Rusia este partea mai puternică”, a mai declarat Nauseda în faţa presei.

Liderul lituanian a criticat, de asemenea, veto-ul premierului ungar Viktor Orban asupra fondului pe care UE îl foloseşte pentru a finanţa transporturile de arme către Kiev şi prelungirea perioadei de îngheţare a activelor ruseşti, ceea ce ar facilita participarea Statelor Unite la împrumutul de 50 de miliarde de dolari convenit de G7.

„Unii spun că ar trebui să aşteptăm alegerile prezidenţiale din SUA. Nu văd legătura dintre cele două”, a spus Nauseda despre unul dintre argumentele lui Orban pentru a-şi justifica voturile împotrivă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă

Premierul a lansat un mesaj de încredere către mediul privat românesc și investitorii străini În cadrul primei ședințe a Cabinetului, premierul a subliniat importanța stabilității...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă