Ghețarii conțin mai puțină gheață decât se credea, potrivit unui studiu publicat luni în Nature Geoscience.
Ghețarii care traversează lumea din Chile până în Norvegia, conțin mult mai puțină gheață decât se credea anterior.
Această revelație se datorează progreselor tehnologiei prin satelit și ceea ce oamenii de știință au descoperit că va avea un impact asupra tuturor, de la comunitățile locale până la nivelul mării.
„Există cu 20% mai puțină gheață acolo decât am crezut că există și aceasta este o preocupare din multe motive.”
Studiul realizat de Nature Geoscience a comparat 800.000 de perechi de imagini ale ghețarilor între 2017 și 2018 și a descoperit că mulți erau mai puțini adânci decât a constatat o analiză anterioară.
Andy Shepherd, profesor la Centrul de Observare și Modelare Polară, spune că cifrele anterioare, care au fost cu 20% mai mari, au fost doar presupuneri.
Până acum, colectarea informațiilor despre volumul ghețarilor a fost limitată de tehnologie.
Sateliții de înaltă rezoluție din ultimii ani au permis totuși o primă analiză a modului în care se mișcă 98% din ghețarii lumii.
Oamenii de știință spun că apa se va epuiza mai devreme decât se aștepta.
Este îngrijorător pentru unele comunități care se bazează pe topirea sezonieră a ghețarilor pentru a iriga culturile.
Țările se luptă deja cu dispariția ghețarilor, iar temperaturile în creștere din cauza schimbărilor climatice accelerează retragerea.
Studiul a constatat că ghețarii andini din America de Sud conțin cu aproximativ 27% mai puțină gheață decât se credea anterior.
Chile speră să creeze ghețari artificiali în munții săi
„Faptul că există cu 20% mai puțină gheață în ghețarii de munte, înseamnă că vor dispărea cu 20% mai devreme. Nu vrem să fim într-o situație în care nu mai există gheață pe Pământ. Vrem să păstrăm gheața de pe Pământ. Devine o provocare din ce în ce mai dificilă.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!