6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalGermania: Spionaj formal în partide politice extremiste

Germania: Spionaj formal în partide politice extremiste

Agenția internă de informații din Germania (BND) va desemna Alternativa pentru Germania (AFD) drept o organizație suspectă de extremă dreaptă și va începe să spioneze în mod oficial partidul, într-o acțiune care ar putea submina grav șansele sale în alegerile din Bundestag din septembrie.
 
Miscarea Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) înseamnă că spionii agenției pot începe să asculte telefoanele oficialilor AfD și să le monitorizeze activitățile, plasându-i pe același nivel cu grupurile extremiste privite de mult ca o amenințare la adresa democrației germane.
 
Cu toate acestea, din cauza unui litigiu juridic în curs cu AfD, BfV nu are voie să anunțe public decizia. „Având în vedere procedurile în curs și din respect pentru instanță, BfV nu va face comentarii publice cu privire la această chestiune”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt.
 
AfD a fost creat  în 2013 ca un partid eurosceptic opus salvării Greciei de către UE, dar s-a deplasat rapid spre dreapta. Mesajul său anti-imigrație din ce în ce mai strident a făcut apel la alegătorii supărați de decizia Angelei Merkel de a menține frontierele germane deschise în timpul crizei migraționale 2015-16 – o mișcare care a dus la afluxul a peste 1 milion de refugiați.
 
A devenit cel mai mare partid de opoziție din Bundestag și este reprezentat în toate cele 16 parlamente regionale din Germania. În ultimele luni, sondajele sale arată o cădere abruptă, deoarece pandemia sporește statutul partidelor guvernamentale.
 
Măsura agenției de a pune AfD sub un control mai aprofundat i-ar putea afecta grav credibilitatea în fața alegătorilor conservatori, în special funcționarilor publici temători de implicațiile în carieră ale susținerii unui partid considerat de autorități drept neloial statului german.
 
„O mulțime de oameni susțin AfD ca un protest, nu din convingere interioară, și se vor gândi de două ori înainte să voteze partidul după această mișcare”, a spus Hans Vorländer, politolog la Universitatea de Tehnologie din Dresda.
 
BfV monitorizează în mod formal anumite ramuri regionale ale AfD, cum ar fi cele din Saxonia și Brandenburg, dar a decis să pună întregul partid sub observație pe baza unei evaluări de 1.000 de pagini de către avocații și experții săi în extremism. Ei au parcurs mii de discursuri și declarații ale funcționarilor AfD și au găsit multiple presupuse încălcări ale constituției democratice a Germaniei.
 
Mass-media germană raportează de săptămâni întregi că BfV a dorit să desemneze întreaga AfD o organizație suspectată de extremism, dar partidul a contestat în fața instanței acțiunea planificată, argumentând că i-a afectat statutul în alegerile parlamentare.
 
În timp ce procedurile în acest caz continuă, BfV a fost de acord să-și limiteze activitățile de supraveghere la membrii afD și să nu monitorizeze deocamdată deputații care participă din partea AfD în legislativele naționale și regionale și în parlamentul european sau candidații săi la alegerile Bundestag.
 
AfD a reacționat cu furie la mișcarea BfV, cu Tino Chrupalla, președintele partidului, descriind-o drept „scandaloasă”. „Deși agenția nu are voie să facă publică desemnarea [AfD ca organizație suspectată de extremism], aceasta difuzează informațiile către mass-media pentru a influența concurența democratică dintre părți – în detrimentul AfD”.
 
Decizia BfV este o lovitură pentru liderul AfD, Jörg Meuthen, un relativ moderat care a încercat să-i definească imaginea de la o mișcare radicală de dreapta și, în schimb, să o poziționeze ca un partid conservator principal.
 
Meuthen a fost angajat luni de zile într-o luptă amară pentru putere cu The Wing, un grup etno-naționalist influent din cadrul AfD, care a fost plasat sub observație formală de BfV în ianuarie 2019. Se pare că a câștigat bătălia anul trecut când The Wing s-a dizolvat .
 
Dar Thomas Haldenwang, șeful BfV, le-a spus miniștrilor regionali de interne din Germania în decembrie anul trecut că The Wing a rămas extrem de influent în AfD, în ciuda dizolvării sale formale. La conferința partidului de anul trecut, aproape jumătate din delegați aveau legături cu The Wing.
 
Autoritățile germane sunt îngrijorate de mult timp de legăturile strânse dintre politicienii AfD și grupurile de extremă dreaptă, cum ar fi Mișcarea identitară, o organizație supremațistă albă și anti-islamică, care este, de asemenea, sub supraveghere de către serviciile secrete germane.
 
Vorländer a spus că mișcarea BfV va „întări tensiunile interne în interiorul AfD”. „Asta ar putea duce chiar la o situație în care partidul se va desparte în două, naționaliștii conservatori îndepărtându-se de dreapta extremă”.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă