Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a anunţat vineri că în acest moment nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate între formarea cheagurilor de sânge şi injectarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei Johnson & Johnson, precizând totodată că investighează cazurile din Statele Unite.
„FDA este la curent cu informaţiile din Statele Unite despre evenimente tromboembolice grave, uneori asociate cu trombocitopenie (niveluri scăzute de trombocite în sânge), care au apărut la câteva persoane care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu Janssen – numele filialei europene a Johnson & Johnson -„, a declarat FDA pentru AFP.
„Un caz a apărat în timpul unui studiu clinic şi trei în cadrul vaccinării în Statele Unite. Unul dintre ele a fost fatal”, a adăugat EMA.
FDA a spus că este „la curent cu comunicatul de presă al EMA”, care se „bazează” pe informaţii pe care agenţia SUA i le-a furnizat, „primite în timpul utilizării post-autorizare a vaccinului anti-COVID-19 al Janssen” în Statele Unite.
Vaccinul cu doză unică Johnson & Johnson a fost autorizat de urgenţă în Statele Unite la sfârşitul lunii februarie, după cele care necesită inocularea a două doze, Pfizer / BioNTech şi Moderna.
Autoritatea de reglementare europeană a aprobat, de asemenea, Johnson & Johnson şi implementarea sa în ţările Uniunii Europene urmează să înceapă în cursul lunii aprilie.
În Germania, cele 42 de cazuri de tromboză venoasă sinusală, o formă de tromboză venoasă cerebrală foarte rară, au fost raportate până în 2 aprilie.
De asemenea, au fost detectate trei cazuri de trombocitopenie – lipsa de trombocite în sânge.
Cu excepţia a şapte cazuri, persoanele afectate sunt femei cu vârste cuprinse între 20 şi 63 de ani. Cu toate acestea, potrivit Institutului Robert Koch (RKI) pentru controlul bolilor, vaccinul a fost administrat mai des femeilor decât bărbaţilor. Pacienţii bărbaţi afectaţi au vârste între 24 şi 58 de ani.
Opt pacienţi au decedat – cinci femei şi trei bărbaţi, potrivit PEI, institutul responsabil pentru siguranţa vaccinurilor din oraşul Langen de lângă Frankfurt.
PEI a spus că în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani au fost observate semnificativ mai multe cazuri decât s-ar fi putut aştepta. În general, Germania administrează în prezent vaccinul doar persoanelor în vârstă de 60 de ani şi peste.
Şapte cazuri de tromboză sinusală venoasă au fost raportate după vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech, la trei femei cu vârste cuprinse între 34 şi 81 de ani şi la patru bărbaţi cu vârste între 81 şi 86 de ani. Nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie.