Aflat de o săptămână în conflict cu cancelarul Angela Merkel, șeful serviciului german de informații interne (BfV), Hans-Georg Maassen, a fost debarcat din funcție în urma scandalului apărut după ciocniri între emigranți și germani asociați extremei-drepte.
După mai multe zile de tensiuni politice în interiorul coaliției de guvernare, Angela Merkel a cedat presiunilor făcute de social-democrați, care ceruseră insistent demiterea șefului serviciului german de informații.
Potrivit unor surse anonime din interiorul Guvernului de la Berlin, motivul invocat de Angela Merkel pentru destituirea lui Hans-Georg Maassen este implicarea acestuia în „politica internă“ a Guvernului, dezvăluie ziarul german Die Welt. Cu toate acestea, singura așa-zisă implicare a șefului serviciului de informații în politică a fost delimitarea clară față de tentativele Guvernului Angelei Merkel de a „îngropa“ infracțiunile comise de emigranți sub teoria creșterii pericolului prezentat de grupările de extremă-dreapta din Germania.
Numele șefului serviciilor germane de informații interne a început să fie criticat de Guvernul german în urmă cu 11 zile, în urma incidentelor violente petrecute în orașul est-german Chemnitz.
La sfârșitul lunii august, uciderea unui muncitor german de origine cubaneză de către doi emigranți – un sirian și un irakian, au stârnit manifestații de protest de mari proporții, la început în rândul localnicilor, dar la care ulterior au participat și germani din alte orașe. După ce, în prima noapte de proteste, pe 26 august, sute de germani au scandat sloganuri anti-emigranți și anti-guvernamentale, în noaptea următoare demonstrațiile au inclus 6.000 de oameni și au început să includă saluturi naziste.
Demonstranții au intrat în conflict cu alt grup de contra-manifestanți, care solicitau apărarea politicii guvernamentale de încurajare a accesului emigranților în Germania.
Nimeni nu e ferit de sacrificiul pe altarul luptei împotriva „extremei-drepte“
Guvernul de la Berlin a catalogat imediat protestele anti-imigranți drept manifestări ale forțelor de extremă-dreapta din Germania, acuzând inclusiv partidul de opoziție AfD (Alternativa pentru Germania). Autoritățile germane au obținut dovezi privind implicarea în proteste a mai multor grupuri de huligani din galeriile echipelor de fotbal, dar și ale unor grupări declarate naziste. În urma manifestațiilor de la Chemnitz, Guvernul condus de Angela Merkel nu a anunțat vreo măsură privind politica de emigrație, ci a promis că va intensifica lupta împotriva grupărilor de extrema-dreaptă.
„Vânători de emigranți“ regizate?
Șeful serviciilor germane de informații interne, Hans-Georg Maassen, a început să fie criticat de către Guvernul german după ce și-a exprimat opinia față de evenimentele de la Chemnitz.
După apariția unei înregistrări video despre care Guvernul consideră că prezintă „vânători de emigranți“ de către germani pe străzile din Chemnitz, șeful serviciilor de informații a apreciat că filmarea este regizată. „Sunt sceptic față de înregistrările prezentate în media despre extremiști de dreapta care vânează străini în Chemnitz“, a declarat Hans-Georg Maassen, pentru ziarul Bild. „În urma analizei atente pe care am făcut-o, am motive bune să cred că e vorba de o informație falsă creată intenționat, posibil cu scopul de a deturna atenția de la crima din Chemnitz“, a estimat atunci oficialul german. Serviciul german de informații interne „nu are informații credibile“ despre „vânători de emigranți“ comise de germani în Chemnitz.
Poziția șefului serviciilor de informații a fost confirmată și de prim-ministrul Saxoniei, landul în care se află orașul Chemnitz: „În Chemnitz nu a existat nici o gloată căutând violență, nici o vânătoare și nici un pogrom“, a afirmat Michael Kretschmer, în fața Parlamentului german.
Declarațiile lui Hans-Georg Maassen au intrat în conflict direct cu poziția cancelarului Angela Merkel asupra evenimentelor din Chemnitz, care a susținut că demonstrațiile respective au fost marcate de „ură și de persecutarea celor nevinovați“. „Există înregistrări video care demonstrează foarte clar că au existat manifestări de ură și deci că au fost persecutați nevinovați“, a afirmat atunci Angela Merkel.
Socialiștii germani, o nouă victorie împotriva conservatorilor din Guvern
Demiterea șefului serviciilor de informații german a fost practic o măsură a cancelarului german de a păstra echilibrul de putere în Guvernul de la Berlin. Capul lui Hans-Georg Maassen a fost cerut insistent de parlamentarii Partidului Social Democrat (SPD), cei mai înverșunați suporteri ai politicii „granițelor deschise“ față de emigranți promovată de Guvernul de la Berlin. În cadrul coaliției de guvernare, SPD deține al doilea număr de parlamentari, după Uniunea Creștin Democrată condusă de Angela Merkel. Cel de-al treilea partid al coaliției, Uniunea Social Creștină, practic singurul partid conservator din cadrul Guvernului, a sprijinit păstrarea lui Hans-Georg Maassen în fruntea serviciului de informații, însă în cele din urmă Angela Merkel a decis să satisfacă pretențiile socialiștilor.
Președintele Uniunii Social Creștine, conservatorul Horst Seehofer, s-a declarat, la începutul lunii, solidar cu germanii care au demonstrat în Chemnitz. „Mama tuturor problemelor politice“ ale Germaniei este emigrația în masă, a declarat Horst Seehofer, care este și ministru de Interne în Guvernul de la Berlin. „Dacă nu eram ministru, și eu aș fi ieșit pe stradă să protestez, desigur nu alături de acei radicali“, a adăugat liderul Uniunii Social Creștine. Acesta a declarat însă că Poliția trebuia să demonstreze „toleranță zero“ față de acei indivizi din mulțime care „au incitat la violență și care au reprodus salutul nazist“.