Câştigătorul premiilor Gopo de anul acesta, cu şapte mici omuleţi a fost filmul de debut al regizorului Florin Şerban: „”Eu când vreau să fluier, fluier”. Lungmetrajul a câştigat o statuetă pentru cel mai bun film, iar protagonistul – George Piştereanu a fost desemnat „o tânără speranţă”.
Q&A cu George Piştereanu
RL:Te aşteptai să câştigi premiul „Tânăra speranţă”?
G. Piştereanu: Mă aşteptam, ca orice om ai un anumit procent de speranţă acolo, dar mereu ai dubii.
RL: Ce înseamnă pentru tine acest premiu şi prezenţa la premiile Gopo?
G. Piştereanu: A însemnat o apreciere din partea oamenilor din breasla cinematografiei de aici pentru că până acum am avut parte doar de aprecieri de afară. Sunt foarte mulţumit că s-a întâmplat asta şi aici.
RL: Ai avut ocazia să te întâleşti în această seara cu unul dintre idolii tăi din cinematografia românească?
G. Piştereanu: Nu am idoli, nici actori preferaţi. Nici dintre actorii din ţară, nici din cei de afară. Actorul face un rol mai bun sau mai puţin bun. Îl apreciez doar în momentul în care face ceva foarte bine.
RL: Ce planuri ai pentru viitor?
G. Piştereanu: În curând va fi lansat următorul film în care am jucat- „Loverboy” în regia lui Cătălin Mitulescu.
George Piştereanu nu are idoli, dar se pare că a ajuns idolul publicului din România, mai ales al celui feminin. Tânărul actor are deja fane înfocate care îl asaltează cu rugămintea unei fotografii şi se postează foarte aproape de băiatul relaxat şi zâmbitor care a reuşit să le cucerească încă de la prima apariţie cinematografică.
Piştereanul nu pare să fie deloc deranjat de atenţia primită de la publicul feminin de la premiile Gopo şi se lasă fotografiat cu nenumărate domnişoare care aşteaptă momentul mult- visat. Probabil că celebritatea tânărului carismatic va atinge o cotă periculos de înaltă printre tinerele cinefile după lansarea filmului „Loverboy” în care Piştereanu joacă rolul unui „băiat rău”. Actorul îl interpretează pe un tânâr de 20 de ani din Harşova ce cucereşte fetele , le face să se îndrăgostească de el pentru ca apoi să le vândă.
Deşi este relativ nou în peisajul vedetelor cinematografice, Piştereanu a reuşit să se facă remarcat nu doar prin talentul actoricesc sau aspectul său fizic, ci şi prin atitudinea relaxată şi siguranţa de sine de care a dat dovadă. Astfel, Piştereanu a fost protagonistul uneia dintre scenele memorabile de la Gopo, spunându-i Mariei Dinulescu care î-a înmânat premiul „Tânăra Speranţă” că a mai văzut-o pe la evenimente, dar nu credea că o să-i dea un premiu.
„Nu ştiam că sunt o tânără speranţă. Asta este „, a spus actorul în mesajul său de mulţumire reuşind să strârnească aplauzele publicului amuzat de intervenţia sa.
Doar o „tânără speranţă”
Piştereanu a plecat acasă doar cu acest premiu, deşi era unul dintre favoriţii secţiunii „Cel mai bun actor într-un rol principal”. Ceea ce îl făcea unul dintre principalii candidaţi la categoria cel mai bun actor a fost nominalizarea pentru „Actorul European al anului”de la Oscarurile Europene, dar şi premiul de la Festivalul de Film de la Stockholm unde a fost desemnat cel mai bun actor.
Juriul de la Stockholm a fost impresionat de interpretarea lui Piştereanu care i-au „lăsat fără cuvinte”, de aceea multe voci din industria filmului de la noi îl declarau câştigătorul sigur al secţiunii şi la premiile Gopo. Însă cel mai bun actor al Oscarurilor autohtone de anul acesta a fost declarat unul dintre prezenţele „cu vechime” din cinematografia românească – Victor Rebengiuc pentru rolul din filmul „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Netzer.