7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăInternaționalGary Moore: Ultimul blues

Gary Moore: Ultimul blues

Legendarul chitarist blues Gary Moore a murit, duminicã, la vârsta de 58 de ani.  Ieri, anunţul i-a luat prin surprindere pe membrii familiei chitaristului, pe fanii şi prietenii acestuia şi pe artiştii cu care a colaborat de-a lungul timpului.

„Cu profundă tristeţe şi regret vă anunţăm că Gary Moore a decedat azi-noapte, în timp ce se afla în vacanţă în Spania. Suntem alături de copiii săi, de familie şi de prietenii lui în aceste momente triste”, stă scris pe site-ul oficial al chitaristului.

Faptul că Gary Moore a murit în somn, la câteva ore după ce s-a cazat la hotelul de lux Kempinski din Estepona, a fost confirmat de managerul chitaristului, Adam Parsons.
Autopsia va fi realizată azi în Malaga, potrivit ziarului Irish Times. Pe corpul cântăreţului nu au fost găsite urme de violenţă.

Gary Moore a ajuns la hotelul din Estepona însoţit de o femeie, potrivit Daily Mail. Cei doi vroiau să petreacă şase zile pe litoralul spaniol.

„Vroiau să meargă la restaurantul hotelului, după ce s-au cazat, dar era închis aşa că au mâncat un hamburger şi un sandviş la bar, apoi au băut şampanie. După aceea s-au dus să se plimbe pe plajă şi când s-au întors la bar Gary a mai băut câteva pahare de brandy. A fost recunoscut de un fan şi au vorbit despre muzică, iar el (n.r Gary) a fost foarte vorbăreţ şi prietenos. Părea că se simte bine când a plecat în jurul orei 23”, declară un martor din hotel, citat de tabloidul britanic.
Medicii l-au găsit fără suflare, în pat, doar în lenjerie intimă. Partenera lui Moore a refuzat să facă declaraţii, plângând în hohote. În camera de hotel, chitara cântăreţului se afla lângă pat.

Ce spun artiştii despre moartea lui Gary Moore?

Brian Downey, membru fondator al trupei Thin Lizzy, din care Gary Moore a făcut parte în anii ’70, declară că a fost bulversat de vestea morţii legendarului chitarist.
„Sunt şocat. Va fi mereu în gândurile şi rugăciunile mele şi nu-mi vine să cred că a murit”, precizează Downey, citat de Daily Mail.
„Nu-mi vine să cred. Era robust, un tip sănătos. A fost un chitarist excelent şi un muzician pasionat”, a declarat Eric Bell, chitaristul formaţiei Thin Lizzy, citat de BBC.
„A fost unul dintre cei mai mari chitarişti de blues din toate timpurile. Van Morrison, Rory Gallagher şi Gary Moore-trio-ul glorios al cântăreţilor de blues irlandezi”, a declarat Bob Geldof, citat de The Sun.

Cariera

Gary Moore s-a născut în Belfast pe 4 aprilie 1952. Şi-a inceput cariera muzicală în 1969 alături de trupa Skid Row.

A fost influenţat de artişti ca Albert King, Elvis Presley, Jimi Hendrix, John Mayall, Peter Green, etc.
Spre sfârşitul anului 1973, Gary Moore s-a alăturat trupei Thin Lizzy, după plecarea lui Eric Bell. Nu a rezistat în  trupă decât până în aprilie 1974, timp în care a înregistrat trei piese, printre care şi „Still in Love With You”. Moore a părăsit trupa, dar s-a întors în iulie 1978 şi a mai rezistat un an.

Piese precum „Parisienne Walkways”, „Out in the Fields”, „Empty Rooms”, „Over the Hills and Far Away”, „Wild Frontier”, „Friday on My Mind”, „After the War”, „Still Got the Blues (For You)”, „Cold Day in Hell” sau „Story of the Blues” au făcut istorie în interpretarea lui Gary Moore.
De-a lungul timpului a colaborat cu George Harrison, Albert Collins, Ozzy Osbourne, The Beach Boys, Ginger Baker, etc.
Românii l-au putut vedea pe chitarist în luna iulie a anului trecut într-un concert la Bucureşti.

Cele mai citite

Consilier județean din Gorj, săltat de mascați și dus la audieri

În cartierul Obreja din Târgu Jiu, joi dimineața, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și jandarmi din Brigada Specială de Intervenție...

Anunț public pentru autorizație de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social în Bucureşti Sectorul 4, Bulevardul MĂRĂŞEŞTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, înregistrată cu număr...

Cazinoul din Constanța întredeschide ușa, după 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arăta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru că sunt refăcute după modelul original. Deși la începutul anului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă