Macron și Angela Merkel s-au folosit de o serie de comemorări de război pentru a îndemna la unitate

Franța și Germania cer aprobare și susținere pentru reformele Uniunii Europene

Președintele francez, Emmanuel Macron, a evocat „un impuls franco-german“ pentru a transforma Europa într-un jucător global mai puternic și mai încrezător care ar putea împiedica „haosul“ pe scena mondială.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 20.11.2018 - 15:45

Macron și cancelarul german, Angela Merkel, s-au folosit de o serie de comemorări de război pentru a îndemna la unitate, pentru ca blocul să facă față provocărilor viitoare într-o lume incertă, în lupta contra forțelor populiste și naționaliste din Europa și față de poziția izolaționistă a lui Trump „America First”, care ar putea conduce lumea către noi conflicte militare.

Cu o jumătate de an până la alegerile pentru Parlamentul European, în care forțele de extremă-dreapta câștigă tot mai mult terene, Macron, a cărui popularitate a ajuns la 25%, a făcut un apel emoționant pentru un sprijin puternic al reformelor pentru consolidarea Europei, inițiate de Franța și Germania.

„Europa și, în interiorul ei, grupul franco-german, au obligația de a nu lăsa lumea să intre în haos și să o îndrume pe drumul către pace”, a declarat Macron pentru Parlamentul german.

„De aceea Europa trebuie să fie mai puternică și să câștige mai multă suveranitate”, a subliniat președintele francez la ceremonie în onoarea victimelor războaielor și ale dictaturilor din trecut.

Macron a afirmat că Europa a fost cea care a condus efortul pentru prioritizarea energiei verzi ca urmare a schimbărilor climatice și a impulsionat acum abordările multilaterale privind comerțul, securitatea, migrația și politica de mediu.

Președintele francez a subliniat că Europa nu trebuie „să devină un joc de mari puteri, trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru securitatea și apărarea sa și să nu accepte un rol subordonat în politica mondială”.

 

Impozitarea giganților internet, în discuție

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei popularitate este, de asemenea, în scădere, a subliniat necesitatea unei uniuni puternice acum, când Europa se află „la o răscruce de drumuri”. Cei doi lideri europeni au participat la o întrunire de lucru pentru a discuta despre un buget comun al zonei euro, despre politica de migrație și despre impozitarea giganților internet.

Liderul german a reiterat faptul că a susținut propunerea lui Macron pentru o armată europeană viitoare, ca simbol al unui continent unitar , un proiect dezaprobat de președintele american, Donald Trump.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a insistat că o forță militară comună nu va avea nevoie doar de echipamente și de formare obișnuită, ci și de „voința politică de a apăra cu hotărâre interesele europene atunci când izbucnește un conflict”.

Ministrul Afacerilor Europene al Franței, Nathalie Loiseau, a precizat că proiectul unei uniuni mai puternice nu are ca obiectiv o împotrivire față de Statele Unite, ci doar asumarea unei responsabilități față de propriul destin european, „pentru a nu mai conta pe alții”.

Vizita lui Macron din Berlin a urmat întâlnirii de la Paris a liderilor lumii pentru a comemora sfârșitul Primului Război Mondial cu un secol în urmă. Macron a invocat în mod repetat ororile războiului pentru a transmite mesajul că renașterea naționalismului destabilizează din nou lumea și că liderii populiști slăbesc blocul comunitar, în numele unui naționalism pe care îl exagerează.  

Comentarii