6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalFranța și Germania cer aprobare și susținere pentru reformele Uniunii Europene

Franța și Germania cer aprobare și susținere pentru reformele Uniunii Europene

Macron și cancelarul german, Angela Merkel, s-au folosit de o serie de comemorări de război pentru a îndemna la unitate, pentru ca blocul să facă față provocărilor viitoare într-o lume incertă, în lupta contra forțelor populiste și naționaliste din Europa și față de poziția izolaționistă a lui Trump „America First”, care ar putea conduce lumea către noi conflicte militare.

Cu o jumătate de an până la alegerile pentru Parlamentul European, în care forțele de extremă-dreapta câștigă tot mai mult terene, Macron, a cărui popularitate a ajuns la 25%, a făcut un apel emoționant pentru un sprijin puternic al reformelor pentru consolidarea Europei, inițiate de Franța și Germania.

„Europa și, în interiorul ei, grupul franco-german, au obligația de a nu lăsa lumea să intre în haos și să o îndrume pe drumul către pace”, a declarat Macron pentru Parlamentul german.

„De aceea Europa trebuie să fie mai puternică și să câștige mai multă suveranitate”, a subliniat președintele francez la ceremonie în onoarea victimelor războaielor și ale dictaturilor din trecut.

Macron a afirmat că Europa a fost cea care a condus efortul pentru prioritizarea energiei verzi ca urmare a schimbărilor climatice și a impulsionat acum abordările multilaterale privind comerțul, securitatea, migrația și politica de mediu.

Președintele francez a subliniat că Europa nu trebuie „să devină un joc de mari puteri, trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru securitatea și apărarea sa și să nu accepte un rol subordonat în politica mondială”.

 

Impozitarea giganților internet, în discuție

Cancelarul german, Angela Merkel, a cărei popularitate este, de asemenea, în scădere, a subliniat necesitatea unei uniuni puternice acum, când Europa se află „la o răscruce de drumuri”. Cei doi lideri europeni au participat la o întrunire de lucru pentru a discuta despre un buget comun al zonei euro, despre politica de migrație și despre impozitarea giganților internet.

Liderul german a reiterat faptul că a susținut propunerea lui Macron pentru o armată europeană viitoare, ca simbol al unui continent unitar , un proiect dezaprobat de președintele american, Donald Trump.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a insistat că o forță militară comună nu va avea nevoie doar de echipamente și de formare obișnuită, ci și de „voința politică de a apăra cu hotărâre interesele europene atunci când izbucnește un conflict”.

Ministrul Afacerilor Europene al Franței, Nathalie Loiseau, a precizat că proiectul unei uniuni mai puternice nu are ca obiectiv o împotrivire față de Statele Unite, ci doar asumarea unei responsabilități față de propriul destin european, „pentru a nu mai conta pe alții”.

Vizita lui Macron din Berlin a urmat întâlnirii de la Paris a liderilor lumii pentru a comemora sfârșitul Primului Război Mondial cu un secol în urmă. Macron a invocat în mod repetat ororile războiului pentru a transmite mesajul că renașterea naționalismului destabilizează din nou lumea și că liderii populiști slăbesc blocul comunitar, în numele unui naționalism pe care îl exagerează.  

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Inflația, monedele slabe și deficitele bugetare frânează relaxarea monetară din Europa de Est

Băncile centrale din Europa de Est evită să reducă dobânzile, spre deosebire de tendința globală de ieftinire a creditului, pe fondul inflației persistente și...

HoReCa și agențiile de turism cer menținerea tichetelor de vacanță: „Nu distrugeți turismul românesc!”

Reprezentanții industriei HoReCa și ai agențiilor de turism solicită Guvernului să renunțe la eliminarea tichetelor de vacanță, o măsură prevăzută într-un proiect de ordonanță...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă