5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăInternaționalFOTO. Nefericiţi până la adânci bătrâneţi. Cum ar arăta personajele Disney în...

FOTO. Nefericiţi până la adânci bătrâneţi. Cum ar arăta personajele Disney în mijlocul societății moderne

Cele mai îndrăgite personaje din animaţiile Disney au fost portretizate de un artist american în mijlocul societății moderne pentru trage un semnal de alarmă în legătură cu problemele contemporane: încălzirea globală, poluarea, defrişările, rasismul, dependenţa de droguri, sexismul, cerşetoria, violul, exploatarea animalelor. 

Proiectul „Nefericiţi până la adânci bătrâneţi” (Unhappily Ever After), realizat de artistul vizual american şi desenator pentru filme de animaţie, Jeff Hong, constă într-o serie de ilustrații în care sunt portretizate unele dintre cele mai îndrăgite personaje din animaţiile Disney, precum „Cenuşăreasa”, „Mulan”, „Ariel”.

Într-un interviu pentru revista Made in Shoreditch, Jeff Hong a dezvăluit că intenţia proiectului său, postat pe contul de Tumblr a fost să portretizeze personajele într-un mediu complet opus de lumea de basm, din care provin. Astfel, personajele se zbat să supravieţuiască într-o lume violentă şi plină de pericole.

Ideea proiectului a început cu personajul Mulan, protagonista unui basm care se petrece în China. Artistul s-a folosit de imaginea prinţesei Disney pentru a atrage atenţia că una dintre problemele majore cu care se confruntă locuitorii din China este nivelul ridicat al poluării. Prințesa Mulan este portetizată de Jeff Hong într-o piaţă, purtând o mască anti-poluare.

„Pe măsură ce am realizat că pot folosi personajele din animaţiile Disney pentru a transmite mesaje importante, munca mea a devenit mai puternică şi mai fascinantă”, a spus ilustratorul.

Artistul şi-a exprimat speranţa ca ilustraţiile sale să devină populare pe internet, astfel încât mesajul său să aibă impact asupra a cât mai multor persoane. Mai mult, el speră că proiectul va schimba modul de viaţă al oamenilor, astel încât ei să acorde o mai mare importanţă planetei şi problemelor cu care se confruntă. 

Mai mult, Hong a motivat alegerea personajelor Disney, ca subiect principal al ilustraţiilor sale, pentru că sunt recunoscute la nivel mondial, iar oamenii care au copilărit cu aceste filme sunt ataşaţi de ele. Astfel, mesajele proiectului său pot avea mai mult impact asupra fanilor animaţiilor Disney.

Artistul şi-a exprimat surprinderea cu privire la modul în care arta lui a fost receptată, în mediul internaţional, încă de la lansarea proiectului şi a precizat că oamenii continuă să fie interesaţi de mesajele sale, chiar şi la mai bine de un an de la lansare. 

„Toate personajele sunt foarte importante pentru mine şi îmi doresc foarte mult să fac oamenii să reflecteze la acţiunile lor”, a mai spus artistul.

Intenţia artisului a devenit realitate, astfel că iustraţiile din proiectul „Nefericiţi până la adânci bătrâneţi” au fost postate pe diverse pagini de Facebook, precum pagina Alternative Disney, unde ilustraţiile au stârnit numeroase dezbateri.

Într-una dintre ilustraţii, personajul feminin principal din „Aladdin”, Jasmine, apare lângă o pancartă pe care scrie „Bine aţi venit în Siria”. Ilustraţia a stârnit numeroase discuţii pe tema modului în care arabii sunt portretizaţi, în această animaţie, dar şi pe tema războiului din Siria.

Într-o altă ilustraţie, câinii din „1001 dalmaţieni” sunt închişi într-un adăpost pentru animale fără stăpâni. Mai multe persoane au explicat, prin comentarii, că după apariţia filmului, ar fi fost înregistrate numeroase cazuri în cae oamenii au adoptat dalmaţieni, doar pentru că păreau foarte dăguţi în filme, iar după ce au crescut, i-au abandonat.

„După apariţia filmului, oamenii au adoptat foarte mulţi dalmaţieni. Atât de mulţi încât crescătorii au început să refuze comenzile. Foarte mulţi au fost daţi spre adopţie după 6-9 luni de la cumpărare. În Ontario, erau atât de mulţi dalmaţieni în adăposturi, că a trebuit creat un program special prin care ei să fie trimişi spre adopţie în alte state sau chiar în alte ţări”, a scris un utilizator Facebook.

Alte probleme ilustrate în proiectul „Nefericiţi până la adânci bătrâneţi” sunt: consumul de droguri, portretizat de Alice, din filmul „Alice în Ţara minunilor”, copiii abandonaţi – „The lost boys” din „Peter Pan”, rasismul – Tiana din „Prinţesa şi Broscoiul”, consumul de alcool la minori – Aurora din „Frumoasa din Pădurea Adormită”, îmbătrânirea şi operaţiile estetice – Belle din „Frumoasa şi Bestia”, violul – Cenuşăreasa, încălzirea globală – Elsa din „Regatul Îngheţat”.

Totodată, ilustraţiile atrag atenţia şi asupra cruzimii animalelor, astfel că Simba este ilustrat într-o grădină zoologică, Dumbo este elefant la circ, Bambi este obiect decorativ în sufrageria unei persoane pasionate de vânătoare.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă