11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInternaționalFOTO. Expoziție de cărți ale deținuților celebri: Voiculescu, Becali sau Borcea

FOTO. Expoziție de cărți ale deținuților celebri: Voiculescu, Becali sau Borcea

Joi pe la ora prânzului, Biblioteca Naţională a României, spaţiu liniştit de obicei şi vizitat doar de oamenii studioşi, era foarte animat. O mulţime de ziarişti, dar şi simpli curioşi au venit la deschiderea unei expoziţii mai puţin obişnuite, cea a literaturii de detenţie. În cadrul expoziţiei “Cărţi cu răspunde elimitată”, scriitori unul şi unul au expuse cărţile pe care dacă nu le-au scris personal, măcar le-au semnat, în speranţa că li se va mai micşora AMR-ul. 

Deschideți galeria foto pentru a vedea vernisajul expoziției ”Cărți cu răspundere limitată” (fotografii realizate de Adrian Scutariu/Rl). 

Graţie eforturilor lor intelectuale unii dintre ei au ajuns mai repede la neveste şi la copii, iar alţii încă mai scriu de zor în celule.

Claudia Şerbănuţă, directoarea Bibliotecii Naţionale, a declarat că expoziţia vine ca răspuns la numărul mare de cereri venite din partea presei şi a societăţii civile pentru a consulta lucrările “ştiinţifice” ale politicienilor şi afaceriştilor “penali”.

Din păcate, de la vernisaj au lipsit chiar autorii volumelor expuse, unii dintre ei din raţiuni obiective, fiind încă după gratii, iar alţii pentru că, probabil, nici nu au fost invitaţi.  Un alt motiv de tristeţe pentru vizitatori a fost că literature celor “închişi” este şi ea bine “închisă” în spatele vitrinelor, aşa că volumele nu pot fi răsfoite decât la sala de lectură după ce îţi faci permis de intrare la bibliotecă.

La dispoziţia publicului stau cinci vitrine burduşite cu rodul minţii politicienilor pasionaţi de o varietate de teme, de la istorie şi geografie, la economie, politică, turism, managenemtn, agricultură, fotbal şi, nu în ultimul rând, de cele sfinte.

Faimosului Gigi Becali îi pot fi admirate patru volume, toate apărute la Editura Saeculum: “Parlamentul Europei şi parlamentul României”, “Becali şi politica: Începuturile”, “Becali şi Steaua” şi faimosul deja “Muntele Athos, patria ortodoxiei”. Această ultimă carte are 175 de pagini şi, conform declaraţiilor autorului, s-a vândut “ca pâinea caldă”. În introducerea volumului în care Gigi Becali povesteşte despre călătoriile sale în Sfântul Munte, “scriitorul” spune: “A murit Gigi pe care îl cunoştea lumea, pentru a se naşte Gheorghe, omul cel nou, cel în care trăieşte Hristos”.

De pe lista celebrităţilor literare nu lipsesc Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Gheorghe Copos, Cristi Borcea, Meme Stoica, Gică Popescu, Gigi Neţoiu,  sau Sorin Ovidiu Vântu.

Dacă vă interesează ce a scris după gratii fostul premier al României, Adrian Năstase, puteţi consulta la sala de lectură volumele “Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextual reglementărilor interne şi europene” sau un tratat de “Drept international economic”.

Puşcăriaşii din lotul transferurilor din fotbal nu şi-au trădat primele iubiri nici după gratii. Astfel Cristi Borcea a semnat o lucrare “ştiinţifică” intitulată “Am fost preşedintele unui vis:Dinamo Bucureşti”, în timp ce “rivalul” său, Mihai Stoica, a scris în timp record două cărţi dedicate, desigur, echipei Steaua: “Competiţia” şi “UEFA Europa League: în căutarea identităţii”, ambele publicate de Fundaţia –Editura Scrisul Românesc  din Craiova. Fosta glorie a Naţionalei, Gică Popescu a publicat şi el o lucrare serioasă: “Abordări teoretice şi practico-metodice ale jocului de fotbal în centrele de copii şi junior din perspectivă interdisciplinară.”

 

Dan Voiculescu este unul dintre cei mai prolifici autori din detenţie.  În vitrine sunt expuse nu mai puţin de şapte lucrări ale patronului Antenelor: “A patra cale”, “Economia românească: realităţi şi perspective de dezvoltare” (cu o prefaţă scrisă de Ilie Şerbănescu), “Efectul de antrenare al investiţiilor străine în economia românească 1990-2014”,”Investiţiile străine directe-vector al dezvoltării economice”, “Managementul riscului la accesarea şi gestionarea fondurilor europene”, “Clasa de mijloc: teoria şi practica antreprenorială” şi, nu în ultimul rând, “Omenirea, încotro?”

Baronul de Gorj, Nicolae Mischie are nişte preocupări absolut nebănuite. El a scris un volum intitulat nici mai mult, nici mai puţin decât “Construcţia europeană şi creştinătatea. De la origini până-n secolul al XV-lea”, în timp ce fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon a scris “Consideraţii privind comerţul exterior al Românieiîn a doua jumătate a secolului XX”.

Dinel Staicu a meditat asupra unor lucruri foarte grave în lucrarea “Pandemia crizei capitaliste după 24 de ani de eră ceauşistă: eco-ideologia-eco-financia: Biblia mileniului III”. Tot el a mai scris şi “Economie: idei fiscale de autodefinire a epocii moderne” şi “Barterul fiscal”.

Patronul Rapidului, George Copos, s-a dovedit a fi un rafinat istoric. El a scris “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, dar şi lucrări dedicate turismului românesc şi industriei hoteliere din ţara noastră.

Asupra istorie patriei (dar de data mai recentă) s-a aplecat şi mogulul de presă Sorin Ovidiu Vântu în volumul “România: un studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare.

Gigi Neţoiu s-a ocupat de lucruri mult mai pământeşti. El a scris în detenţie despre “Performanţe economice în creşterea bovinelor şi ovinelor.”

De curând Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a cerut să se înceteze cu practica de a considera orice lucrare scrisă de un condamnat ca fiind, automat, una de valoare ştiinţifică. Referitor la intenţia magistraţilor de a le mai tăia puşcăriaşilor filonul literar, Gigi Becali a declarat furios într-o emisiune TV: Nu poate nici CSM, nici ministrul Justiţiei nu poate să schimbe treaba asta pentru că e lege. Poate propune Parlamentului schimbarea legii. Dacă este în lege că primeşti 30 de zile pentru o carte, nimeni nu poate schimba. Câştigul nu poate fi revocat, scrie în lege. Ea devine ştiinţifică prin ştampila editurii. Eu am făcut cinci cărţi, s-au vândut toate ca pâinea caldă. Dacă am făcut eu puşcărie cu cinci luni mai puţin, cui i-am făcut eu rău? A facut Borcea trei cărţi, care e problema? De ce atâta duşmănie şi răutate, că face un deţinut în loc de cinci ani, patru ani şi nouă luni. De ce?

Expoziția ”Cărți cu răspundere limitată” poate fi vizitată luni, miercuri, vineri – între orele 08.00-18.00, iar marţi și joi – între orele 08.00-20.00.

Cele mai citite

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Amenințări cu bombă în sute de școli din Ungaria și Bulgaria: Suspiciuni legate de implicarea Rusiei

Sute de școli din Bulgaria au primit joi amenințări cu bombă, e-mailurile fiind trimise de pe o platformă rusească, informează agenția Novinite, citând radioul...
Ultima oră
Pe aceeași temă