Fujimori (Foto: Latin Times)

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori, condamnat la 25 de ani de închisoare, a fost grațiat

Preşedintele peruan Pedro Pablo Kuczynski a anunţat că îl va graţiază din motive umanitare pe fostul şef al statului Alberto Fujimori, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii, relatează AFP citată de Agerpres.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 26.12.2017 - 09:07

Fujimori este în prezent spitalizat, fiind internat la terapie intensivă.

Preşedintele Republicii "a decis să acorde graţiere umanitară lui Alberto Fujimori şi altor şapte persoane aflate într-o situaţie similară", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Graţierea a fost acordată ca răspuns la o cerere făcută de deţinut în urmă cu două săptămâni, a precizat preşedinţia peruană.

Fostul preşedinte al Republicii Peru a fost supus unui control medical în urmă cu o săptămână în penitenciarul unde se află închis din 2007. În urma controlului medical "s-a stabilit că Fujimori suferă de o boală degenerativă şi incurabilă, şi condiţiile din închisoare reprezintă un pericol pentru viaţa, sănătatea şi integritatea sa fizică", se precizează în comunicat.

Alberto Fujimori, în vârstă de 79 de ani, de origine japoneză, a condus Peru în perioada 1990-2000.

În 2009, el a fost condamnat la o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii fiind găsit vinovat pentru că a ordonat uciderea a 25 persoane în timpul războiului împotriva gherilelor Shining Path (Calea luminoasă, extrema stângă maoistă).

Comentarii