O forţă multinaţională de menţinere a păcii instalată de 40 de ani va părăsi Tiran „până la sfârşitul anului”, una dintre insulele strategice situate în Marea Roşie între Egipt, Israel şi Arabia Saudită, a anunţat vineri Casa Albă într-un comunicat.
„Forţele internaţionale de menţinere a păcii, inclusiv trupele americane, vor părăsi insula Tiran”, a confirmat în faţa presei preşedintele american, Joe Biden, în vizită în Arabia Saudită, la Jeddah.
Sub suveranitate egipteană din 1950, ocupate în 1956 de Israel la sfârşitul războiului-fulger al Canalului Suez, Tiran şi Sanafir se află în centrul războaielor israeliano-arabe.
Tiran, 61,5 kilometri pătraţi, este o insulă la şase kilometri est de peninsula egipteană Sinai, la intrarea în Golful Aqaba, care conduce spre Iordania şi Israel. Sanafir, 33 de kilometri pătraţi, se află la 2,5 kilometri mai spre est.
Acordul de pace de la Camp David semnat în 1979 între Israel şi Egipt a permis Egiptului să recupereze aceste teritorii. Dar Cairo s-a angajat să demilitarizeze Sinaiul şi să nu posteze trupe pe aceste două insuliţe. Doar forţa multinaţională de observatori este autorizată în zonă.
Între 2016 şi 2017, o serie de hotărâri contradictorii au fost pronunţate de justiţia egipteană, înainte ca Curtea Constituţională Supremă să decidă în favoarea unei retrocedări definitive către Arabia Saudită, amintește Agerpres.
Unii observatori văd această etapă ca un prim pas spre normalizarea relaţiilor dintre marea monarhie de la Golf şi Israel, mai scrie AFP.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!