Controalele deja au fost declanșate la intrarea în ţară, în special la Vo’ Euganeo, epicentrul răspândirii cu coronavirus în regiunea Veneto. Este vorba despre una dintre măsurile luate pentru a nu permite virusului să se răspândească, decizie luată vineri prin decret de către Guvern, a scris agenţia locală Ansa.
Un bărbat în vârstă de 84 de ani a decedat în Lombardia devenind a patra victimă a noului coronavirus înregistrat în Italia, a anunţat luni un responsabil regional al Sănătăţii la televiziunea italiană, a informat, conform News.ro, AFP. ”Problema este că numărul celor infectaţi creşte: suntem la circa 150”, a declarat preşedintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana la, Rtl. Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, opt intrări în ţară vor fi controlate de personal şi de forţele de ordine.
Coronavirus, risc de a ridica bariere în Uniunea Europeană
Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră au fost refăcute temporar din motive de siguranţă publică, a scris, potrivit Mediafax, El Pais.
Sursele susțin că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri.
Austria a suspendat deja de duminică serviciile feroviare cu Italia prin trecătoarea Brenner, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. ”Traficul feroviar de pasageri cu Italia, prin trecătoarea Brenner, a fost suspendat pe ambele sensuri”, a spus purtătorul de cuvânt. Trecătoarea care traversează Alpii este o rută feroviară importantă şi frecventată între Italia, Austria şi Germania.
Cum se încearcă păstrarea aparențelor în cazul UE
În schimb, în cazul Franței, stat lider al UE, secretarul de stat pentru Transporturi, Jean-Baptiste Djebbari, a declarat luni că nu este necesară închiderea frontierei cu Italia, în pofida răspândirii coronavirusului, a scris Reuters, ”pentru că circulaţia virusului nu este limitată la graniţele administrative”.
Uniunea Europeană nu vede ”niciun motiv de panică” pentru epidemia de coronavirus din Italia, a declarat duminică, la Riad, comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni. ”UE are încredere deplină în autorităţile italiene şi în deciziile pe care le iau”.
”Nu trebuie să intrăm în panică”
Premierul Giuseppe Conte a petrecut toată duminica la sediul Protecţiei civile şi încearcă să-i liniştească pe cetăţeni: ”Sunt surprins de explozia de cazuri, dar au fost luate măsuri de precauţie, chiar dacă pare că nu. Nu trebuie să ne lăsăm pradă panicii, ci să urmăm indicaţiile autorităţilor”.
Guvernul va aloca alte 20 de milioane de euro pentru a face faţă urgenţei. Şeful statului Sergio Mattarella a semnat decretul cu măsuri speciale aprobate duminică de CDM.
Italia, China Europei
Italia se află pe locul trei în clasamentul mondial în privinţa numărului de cazuri de infecţie cu coronavirus, după China şi Coreea de Sud. Nordul ţării a intrat în carantină pentru a încerca să oprească răspândirea Covid-19: şcolile s-au închis, universitatea, slujbele din biserici au fost suspendate, la fel şi intrările în pub-uri şi discoteci.
Luni, statistici citate de CNN indicau că s-au înregistrat cel puţin 77.150 de cazuri confirmate în China, iar la nivel global sunt 79.356 de cazuri, bilanţul deceselor fiind de 2.619 persoane.