-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalEXCLUSIV. Creatorii "Ţiganului", daţi în judecată pentru asemănarea moldovenilor cu ţiganii

EXCLUSIV. Creatorii „Ţiganului”, daţi în judecată pentru asemănarea moldovenilor cu ţiganii

Studioul Simpals din Moldova, care va realiza prima animaţie 3D moldovenească, a fost dat în judecată pentru „indignarea poporului”, fiind acuzat că identifică moldovenii cu ţiganii.

„Un grup de oameni a depus o plângere în instanţa de judecată împotriva studioului nostru, explicând că indignăm întregul popor moldovenesc, identificându-l cu ţiganii. Ei cereau daune în valoare de un milion de euro. Cel mai surprinzător este că au tras această concluzie fără să vadă scenariul şi fără a ştii ce se întâmplă în animaţii”, povesteşte pentru romanialibera.ro Roman Ştirbu, project manager Simpals.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romanialibera.ro, Roman Ştirbu povesteşte despre filmul care a atras atenţia studiourilor Disney şi impactul pe care l-a avut asupra publicului din Moldova.

Potrivit reprezentantului studioului Simpals, echipa care a lucrat la realizarea celor trei scurtmetraje ce au atras atenţia studiourilor Disney, dar şi a presei din România sunt consideraţii eroi în Moldova.

„Reacţia publicului moldovenesc referitor la lucrările noastre a fost şi rămâne pozitivă. Mai primim şi acum o mulţime de comentarii calde şi urări de baftă din care înţelegem că ţara apreciază „eroii” săi şi pentru oameni este important ceea ce facem. Deşi au existat şi excepţii”, explică project managerul impactul pe care l-au avut scurmetrajele create.

Disney – interesat de ţigan sau nu?

Filmuleţe studioului din Moldova au intrat în atenţia presei din România mai ales după ce s-a aflat că Disney a fost interesat de lung-metrajul „Ţiganul” ce va fi realizat de Simpals. Despre acest subiect, Roman Ştirbu spune că ei nu au afirmat niciodată că studiourile Disney au fost interesaţi de producţia lor. În schimb, el recunoaşte că au avut o întâlnire cu cei de la Pixar Disney.

„Am mers la Pixar să prezentăm studioul nostru, să arătăm cine suntem, ce facem, ce planuri avem. Ne-au primit foarte cald şi ne-au promis că vom discuta despre posibilităţile de colaborare, atunci când va fi realizat desenul animat de lung metraj”.

Ţiganul, o premieră pentru Moldova

Producerea unui lung-metraj de animaţie este o premieră pentru Moldova, însă necesită o finanţare foarte mare care nu poate fi găsită în interiorul ţării.

„De fapt, în ultimii ani, în ţară nu a fost lansat nici un desen animat de lung metraj. În acest moment genul este complet nou pentru Moldova şi nu este profitabil. Acelaşi lucru îl putem spune şi despre realizarea filmelor de scurt metraj. Găsirea surselor de finanţare pentru un astfel de proiect în ţara noastră este pur şi simplu imposibilă. Producerea unui astfel de proiect are sens dacă ar fi orientat spre Europa sau ţările CSI. „, spune Roman Ştirbu.

Cei de la Simpals au ales ca personaj principal în animaţiile lor un ţigan satisfăcut de viaţă şi norocos pentru că au fost fascinaţi de „spiritul, dragostea faţă de libertate şi voinţa puternică a acestui popor”.

În opinia creatorilor „Ţiganului”, această etnie are ceva „natural şi etnic” care nu mai există în lumea modernă.  Toate personajele celor trei animaţii reprezintă „exemple selectate, preluate din viaţa reală care s-au născut repede”, eroi al căror aspect s-a modificat de nenumărate ori  până acum.

Lansarea primei animaţii 3D din Moldova, în 2015

Producerea primelor trei episoade din proiectul de animaţie a costat în jur de 100.000 de euro, bani pe care „i-au realizat cu puterile lor”, spune project managerul. Ideea realizării unui lung metraj le-a venit celor de la Simplas după ce au înţeles că nu pot exprima tot ce doresc în doar câteva minute.

„În timpul lucrului asupra filmelor de scurt metraj au apărut atât de multe idei încât acestea nu se încadrau în timpul de 3 minute, iar mai tîrziu, nici în 10 minute”.

Astfel, cele trei animaţii amuzante s-au transformat într-un proiect de lung metraj despre două lumi – „o lume bine cunoscută nouă şi alta de care nici macar nu avem închipuire”. 

Data lansării filmului „Ţiganul” nu a fost stabilită cu exactitate, dar se preconizează că va avea loc peste patru ani, iar finanţatorul său principal este compania rusă STV.

Simpals şi personajele celor trei filmuleţe

Studoiul Simpals a apărut acum 10 ani când era compus din câteva persoane ce lucrau într-un apartament închiriat. La început, principala lor activitate era filmare spoturilor publicitare şi a clipurilor muzicale, dar treptat lucrurile au început să evolueze.  „Am pus accent pe grafica 3D, specialiştii noştri s-au dezvoltat activ în acest domeniu. În acest timp, am reuşit să lucrăm cu brand-uri mari, cum ar fi: Orange, Moldcell, Moldtelecom, KENT, Ogilvy, Grey, Nestle, Davidoff, Стрим, LOWE. Am colaborat cu vedetele showbiz-ului autohton: Neli Ciobanu, O-Zone, Arsenii. Pe parcursul celor 10 ani, numărul de colaboratori şi nivelul profesional a crescut atît de mult, încît piaţa moldovenească nu ne poate oferi posibilitatea să ne realizăm la un nivel mondial. Din acest motiv noi am decis să acţionăm singuri şi să realizăm un film animat de scurtmetraj „Ţiganul”. Ca rezultat au fost create 3 filmuleţe de scurt metraj”, povesteşte Roman Ştirbu evoluţia studiului Simpals. 

„Ţiganul – e vesel, satisfăcut de viaţă şi norocos. Calul Buţa – e camaradul lui credincios.  Moartea – moartea noastră a obosit să omoare monoton, e plictisită să apară simplu şi să fluture din coasă. De aceea, ea pemanent îşi născoceşte diverse distracţii. Curcanul Ilo – nu are studii şi un loc permanent de trai. Joacă cărţi asemeni unui zeu. Deşi e fricos, permanent cade în peripeţii neplăcute.  Bunicul Baro – este cel mai înţelept personaj din filmul nostru animat. Tagar – un băiat de 6 ani. Deja destul de liber cântă la vioara, de care nu se desparte niciodată.  Zara – la cei 30 ani nu şi-a pierdut din frumuseţea ei fizică. În ciuda faptului că, uneori pare prietenoasă, are un caracter dur


”, descrie Roman Ştirbu personajele animaţiilor.

 

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă