31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInternaționalEvreii s-au unit împotriva lui Netanyahu

Evreii s-au unit împotriva lui Netanyahu

Benny Gantz a fost însărcinat luni de șeful de stat de la Ierusalim cu formarea unui nou Guvern în Israel, după 10 ani în care puterea a stat în mâinile rivalului acestuia, Benjamin Netanyahu. ”Cheile sunt în mâinile dumneavoastră”, i-a spus Reuven Rivlin lui Gantz.

”Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a pune în funcţiune un guvern naţional patriotic cât mai larg posibil”, a declarat la rândul său Gantz în timpul primirii din partea lui Rivlin a mandatului pentru formarea guvernului, potrivit AFP, citat de Agerpres. El a promis că va forma un guvern care îi va apăra pe israelieni împotriva coronavirusului, dar şi împotriva ”virusului divizării, urii şi incertitudinii”.

În urmă cu o zi, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a anunţat că îl va însărcina luni pe Benny Gantz, rivalul prim-ministrului (devenit deja fost) Benjamin Netanyahu, să formeze un nou guvern, după alegerile din luna martie, potrivit unui comunicat oficial, citat de Reuters.

Gantz, un fost general, a obţinut duminică sprijinul din partea a doua partide importante, în încercarea de a-l îndepărta de la putere pe Netanyahu, care este cel mai vechi lider în funcţie al Israelului, a scris News.ro.

”Mâine, preşedintele va încredinţa sarcina de formare a guvernului şefului partidului de centru Albastru şi Alb, Benny Gantz”, a anunţat biroul preşedintelui Rivlin.

Arabii și extrema dreaptă israeliană la un loc contra lui Yahu

Gantz a atras sprijinul Listei Arabe Comune şi al partidului de extremă-dreapta Yisrael Beiteinu, al fostului ministru al Apărării Avigdor Lieberman, ceea ce ii oferă sprijinul a 61 de parlamentari, faţă de 58 în cazul lui Netanyahu.

Netanyahu, aflat la putere în ultimii 10 ani, după un mandat iniţial în perioada 1996-1999, a negat, potrivit News.ro, că ar fi comis orice ilegalitate în trei procese de corupţie.

Opoziţia din Israel a anunţat de aproape două săptămâni, imediat după ce Netanyahu a câștigat alegerile parlamentare din Israel că va înainta două proiecte legislative pentru a-l împiedica pe prim-ministrul în funcție (inculpat pentru corupţie) să formeze noul guvern.

Partidul ultra-naţionalist Yisrael Beiteinu (Căminul evreiesc) a declarat că va promova o lege care să limiteze mandatul unui prim-ministru şi va susţine o alta care să împiedice o persoană inculpată să formeze un guvern.

Corupt și inculpat de Justiție

Benjamin Netanyahu a fost inculpat în noiembrie pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. Procesul urmează să înceapă în luna mai, după ce a fost amânat de la data inițială când trebuia să fie inițiat, pe 17 martie.

În Israel, legea interzice unei persoane inculpate să rămână într-un post de ministru, o prevedere ce nu se aplică însă şefului guvernului. Conform presei, Alianţa Albastru-Alb condusă de Benny Gantz, principalul rival al lui Netanyahu, a examinat intens introducerea unui proiect de lege care l-ar fi împiedicat pe prim-ministrul inculpat să mai conducă guvernul.

A câștigat, dar nu „absolut”

După numărarea voturilor exprimate la scrutinul anticipat din urmă cu două săptămâni, partidul conservator Likud al lui Netanyahu s-a plasat pe primul loc, cu 36 de mandate din totalul de 120, cel mai bun obţinut scor vreodată sub actualul lider, în pofida inculpării acestuia.

Blocului de dreapta şi religios al lui Netanyahu i-au lipsit trei mandate pentru a avea majoritate absolută în urma alegerilor din urmă cu două săptămâni, al treilea scrutin legislativ desfăşurat în mai puţin de un an. Conform uzanţei, mandatul de a forma noul guvern îi este încredinţat de preşedinte liderului celui mai puternic partid, în cazul de faţă Netanyahu.

Netanyahu este implicat în trei anchete diferite, fiind acuzat inclusiv de dare de mită şi fraudă. El neagă învinuirile, însă procesul pare a fi o ameninţare serioasă pentru funcţia sa. Politicianul în vârstă de 70 de ani nu a reuşit să formeze un guvern după trei runde de alegeri din ultimele 12 luni, ultimele fiind cele din urmă cu două săptămâni.

Cele mai citite

Ciolacu: “Se face o analiză foarte clară cu producătorii din România pentru produsele de bază”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că Guvernul face o analiză cu privire la preţurile produselor de bază ale producătorilor din România. "În momentul...

ANAF despre impozitarea darului de nuntă și de botez

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis un comunicat de presă având în vedere informațiile apărute în mass media și pe rețelele sociale...

Sondaj. Nicușor Dan ar câștiga detașat alegerile pentru București

Actualul primar general, Nicușor Dan, ar fi în fruntea preferințelor electoratului din București, care l-ar vota în proporție de 43 la sută, susține cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă