1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInternaționalZiua Regalității. Ce evenimente organizează Casa Regală, de 10 mai

Ziua Regalității. Ce evenimente organizează Casa Regală, de 10 mai

Românii sărbătoresc, în data de 10 mai, Ziua Regalităţii. Pentru țara noastră, ziua are o triplă semnificaţie: în data de 10 mai 1866, Carol I a devenit Domnitor al României. 11 ani mai târziu, România și-a câștigat independența, iar în 10 mai 1881 a devenit Regat. Întrucât anul 2016 marchează împlinirea a 150 de ani de la acest eveniment, Casa Regală va organiza o serie de evenimente, la București și Sinaia.

O ceremonie militară și depunere de flori va avea loc la Statuia Regelui Carol I, din Piața Palatului Regal, la ora 1030. Tot atunci va începe și concertul orchestrei Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul, iar familia regală va sosi la Statuia Regelui Carol I la ora 11. În încheiere, Militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul vor prezenta publicului o demonstrație de îndemânare cu arma. La eveniment vor participa Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Sofia și Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

La ora 13.20. pe terasa Castelului Regal Peleș va avea loc ceremonia înălțării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului. Stindardul Regal va flutura, în ziua de 10 mai 2016, pentru prima oară după anul 1947.

La ceremonie vor fi prezenți membri ai personalului Casei Majestății Sale Regelui de la Palatul Elisabeta și de la Castelul Săvârșin, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, personalul Muzeului Național Peleș și invitații Familiei Regale veniți din străinătate pentru Jubileul de 150 de ani. Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei. Vor fi de față Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia și Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

Principesa Margareta va acorda, în piața din fața Corpului de Gardă (La Tunuri), la ora 15.00, premiile câştigătorilor ediției a cincea a Maratonului Regal. Startul Maratonului Regal va fi dat la ora 8 dimineața și se va desfășura pe traseul Castelul Peleș –  Poteca Regală – Stâna Regală – Poiana Țapului – Cascada Urlătoarea – Bușteni – Pârtia Kalinderu –  Mănăstirea Bușteni – drumul forestier Poiana Țapului Sinaia – Castelul Peleș.  

Totodată, cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai, între orele 17.00 și 19.30, pe terasa și peluza Castelului Peleș vor fi organizate tradiționala Garden Party și concertul de gală. Intrarea la eveniment este liberă, accesul pe peluza din fața castelului fiind permisă începând cu ora 16.00.

Între orele 17.00 și 18.00, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un recital cu muzică de pe toate meridianele lumii. La ora 18.00, familia regală va ieși pe balconul castelului, pentru a saluta participanții la sărbătoare. Concertul de gală va începe la ora 18.30. Muzicienii vor evolua pe o scenă așezată în aer liber, pe terasa castelului. Imaginile vor fi preluate pe două mari ecrane, vizibile pentru toți cei aflati pe peluză.

Concertul va fi susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitați de onoare pe violonistul Remus Azoiței și pe tenorul Teodor Ilincăi, precum și pe dirijorul Tiberiu Soare. Repertoriul va cuprinde piese de valoare și de popularitate din creația compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu, precum și lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis și Eduardo di Capua.

Familia Regală va urmări concertul de pe terasa Castelului Peleș. Concertul se va încheia la ora 19.30. La finalul concertului, vor fi lăsați să zboare 400 de porumbei albi. 

Zi de sărbătoare națională

În fiecare an, ziua de 10 Mai este marcată ca sărbătoare naţională, potrivit legii nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial din 18 mai 2015. Cu această ocazie, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale organizează manifestări cultural-artistice pentru sărbătorirea acestei zile. Proiectul legislativ privind instituirea acestei sărbători a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, la data de 22 aprilie 2015, informează Agerpres.

Ziua de 10 Mai a mai fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. 10 Mai are o semnificaţie deosebită în istoria poporului român – la 10 mai 1866, Carol I a fost instalat ca domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. 

Înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza, la 11/23 februarie 1866, a determinat o acutizare a crizei politice din ţara noastră, între grupările opoziţiei existând mari frământări în legătură cu succesiunea la domnie. Raţiunile reactualizării problemei prinţului străin aveau drept obiectiv menţinerea stabilităţii interne, a coeziunii şi unităţii naţionale, consolidarea autonomiei şi pregătirea terenului pentru dobândirea mai rapidă a independenţei, pentru modernizarea statului. 

La 30 martie/17 aprilie 1866, Locotenenţa Domnească a dat publicităţii o „proclamaţie către popor'', prin care recomanda alegerea printr-un plebiscit a principelui Carol – Ludovic de Hohenzollern ca domn al României, sub numele de Carol I. Plebiscitul s-a desfăşurat între 2/14 şi 8/20 aprilie 1866, rezultatul confirmând, cu majoritate covârşitoare, (689.969 „pentru'', 12.837 „abţineri'' şi 244 „contra'') alegerea lui Carol de Hohenzollern – Sigmaringen ca domnitor al României, acesta fiind instalat ca rege la 10 mai 1866. 

De numele domnitorului şi, apoi, al regelui Carol I (1866-1914) se leagă evenimente deosebite din viaţa şi istoria poporului român – adoptarea Constituţiei de la 1866 şi mai ales proclamarea şi câştigarea independenţei de stat a României. 

Imediat după Războiul de Independenţă (1877-1878), un obiectiv central al guvernului român a fost recunoaşterea în plan extern a independenţei şi a transformărilor ce i-au urmat în statutul politic al ţării. Încă din toamna anului 1878, Carol I a luat titlul de Alteţă Regală, acesta fiindu-i recunoscut în anul următor. Acesta a fost un prim pas către modificarea statutului politic şi internaţional al ţării. La 10 mai 1881, când se împlineau 15 ani de la urcarea pe tronul statului român, au avut loc festivităţile prilejuite de proclamarea regatului şi încoronarea domnitorului Carol I ca Rege al României. Preşedintele Parlamentului a înmânat, cu acest prilej, regelui Carol I şi reginei Elisabeta coroana făurită din oţelul unui tun capturat de la turci, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878). 

Din 1866 şi până la momentul abdicării regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă