Expertul ECFR, Janka Oertel, îndeamnă liderii UE să ia în serios aceste schimbări și să fie mai „decisivi” în relațiile lor cu Beijingul.
Oertel consideră că este timpul ca liderii europeni să „facă uz” de „forța competitivă” a UE – și să stabilească linii roșii atunci când vine vorba de agresiunea chineză.
În timp ce liderii europeni se pregătesc pentru discuții cu Xi Jinping din China, luni, 14 septembrie, sondajul Datapraxis și YouGov comandat de grupul de reflecție pentru politică externă, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), a constatat că doar 7% dintre cetățenii europeni văd China ca un aliat „util” în lupta cu COVID-19 și în recuperarea lor.
Un nou document politic publicat de grupul de reflecție, bazat pe interviuri calitative în statele membre, confirmă faptul că scepticismul Chinei este în creștere și că europenii au văzut că, în loc să fie un partener internațional constructiv, conducerea chineză la Beijing este acționând din ce în ce mai mult împotriva intereselor UE.
Directorul pentru Asia al ECFR, dr. Janka Oertel, consideră că europenii devin „mai neîncrezători în politica economică a Chinei”, ca o consecință a COVID-19, și îndeamnă liderii UE, care vor vorbi cu Xi Jinping, săptămâna viitoare, să fie „decisivi și clari ”În dialogul lor și„ să semnaleze disponibilitatea Europei de a-și folosi forța competitivă ”.
Sondajul ECFR, care a fost colectat în nouă state membre ale UE, care cuprind două treimi din populația europeană, a constatat:
Europenii sunt conștienți de eforturile Chinei de a semăna discordia și divizarea în cadrul UE. 62% dintre europeni, în state membre precum Danemarca și Franța, au raportat o viziune deteriorată asupra Chinei lui Xi Jinping în cadrul sondajelor ECFR. Chiar și în Portugalia și Spania, care au beneficiat de acordarea ajutorului de stat chinez în timpul crizei coronavirusului, o pluralitate a observat o schimbare negativă în viziunea lor. În opt din cele nouă țări chestionate, ponderea respondenților care au adoptat o viziune mai negativă asupra Chinei în ultimul an a crescut între un factor de doi și un factor de zece. Doar 7% dintre europenii chestionați de ECFR în 2020 au identificat China ca fiind cel mai „util” aliat în lupta țării lor cu coronavirusul.
Dependența Europei de bunurile chineze, care s-a expus în timpul pandemiei COVID-19, schimbă atitudinea publicului față de dezvoltarea unei piețe mai localizate și mai rezistente. Sondajele ECFR au arătat că există un apetit din ce în ce mai mare pentru readucerea producției de bunuri cheie în Europa. În Germania și Franța, de exemplu, peste 50% dintre cetățeni ar sprijini eforturile de concentrare a fabricării produselor medicale către UE. Aproximativ 40% din ambele țări ar susține, de asemenea, o astfel de mișcare pentru bunurile nemedicale. În plus, doar 5% dintre europenii chestionați de ECFR se așteaptă ca China să-și susțină recuperarea din COVID-19.
Europenii pot vedea că eșecul de a acționa împreună înseamnă că riscă să devină victime într-un joc chino-american de „pui”. La întrebarea dacă răspunsul european la criza coronavirusului a arătat că este nevoie de mai multă cooperare la nivel european sau dacă a arătat că integrarea UE a mers prea departe, majoritățile din toate țările au optat pentru mai multă cooperare. (91% în Portugalia, 80% în Spania, 77% în Italia și 68% în Polonia). Chiar și în statele membre mai sceptice, inclusiv Franța (52%), Suedia (51%) și Danemarca (53%), mai mult de jumătate dintre respondenți au ales opțiunea de cooperare; și doar aproximativ 20% au spus contrariul. Pentru europeni, criza COVID-19 a arătat că superputerile, precum China și SUA, sunt pregătite să manipuleze crizele pentru a concura între ele.
Comentând datele ECFR și relația UE cu China înainte de aceste discuții cruciale, expertul în politici și șeful programului ECFR pentru Asia, Janka Oertel, a spus:
„Pentru o lungă perioadă de timp, europenii au fost convinși că China nu are niciun interes să submineze UE sau vocea sa pe scena globală – în primul rând datorită poziției sale ca partener comercial important pentru Beijing și a capacității sale de a servi drept contrapondere în creștere. rivalitate cu Statele Unite.
Recentele sondaje efectuate de ECFR asupra coronavirusului arată că o poziție mult mai sceptică apare treptat în rândul europenilor.
Europenii sunt mai neîncrezători în practicile economice ale Chinei și în creșterea încălcărilor drepturilor omului în Hong Kong sau Xinjiang. Ei au ajuns la concluzia că, mai degrabă decât să fie un partener constructiv, China a devenit din ce în ce mai mult un rival care acționează împotriva intereselor europene. ”
Janka Oertel este directorul programului Asia la Consiliul European pentru Relații Externe. Anterior, a lucrat ca Senior Fellow în cadrul Programului Asia la German Marshall Fund din biroul Berlin al Statelor Unite, unde s-a concentrat pe politica transatlantică a Chinei, inclusiv pe tehnologiile emergente, politica externă chineză și securitatea din Asia de Est. Înainte de a se alătura GMF, a ocupat funcția de director de programe la biroul din Berlin al Fundației Körber.
Noua lucrare de politică a Janka Oertel, „Noul consens al Chinei: Cum Europa se îngrijește de Beijing”, este disponibilă pentru citire aici.
Liderii UE sunt programați să vorbească cu premierul chinez, Xi Jinping, prin videocall luni, 14 septembrie. Detaliile întâlnirii pot fi găsite aici.
ECFR a comandat sondaje prin Datapraxis și YouGov în nouă state membre ale Uniunii Europene (UE) – reprezentând două treimi din populația UE și aproximativ aceeași parte din PIB-ul său, acoperind în același timp diferitele părți geografice ale Europei. Țările chestionate ca parte a acestui proiect sunt Bulgaria (1.000), Danemarca (1.000), Franța (2.000), Germania (2.000), Italia (1.000), Polonia (1.000), Portugalia (1.000), Spania (1.000) și Suedia (1.000). Dimensiunile probelor din fiecare țară sunt reprezentative.
Publicațiile ECFR sunt disponibile pentru vizualizare la: https://www.ecfr.eu/publications
DESPRE ECFR
Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) este un grup de reflecție paneuropean. Lansat în octombrie 2007, obiectivul său este de a efectua cercetări și de a promova dezbateri informate în toată Europa cu privire la dezvoltarea unei politici externe europene coerente și eficiente bazate pe valori. ECFR este o organizație caritabilă independentă și finanțată dintr-o varietate de surse. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vizitați: www.ecfr.eu/about/donors