Politicienii europeni știu de multă vreme că există un pericol real ca un al doilea val să lovească continentul, dar puțini au prezis că va atinge viteza și ferocitatea observate în ultimele săptămâni.
Revigorarea coronavirusului care a forțat țările UE să înceapă noi blocaje este agravată de eșecuri multiple, inclusiv ridicarea prematură a restricțiilor, relaxarea comportamentului și comunicarea slabă din partea autorităților, spun oficialii și experții într-o analiză a Financial Times.
Țări, printre care Franța, Germania, Irlanda, Grecia și Belgia, au impus borduri sociale mai dure ca răspuns la creșterea numărului de cazuri Covid-19, dar toate se confruntă cu o sarcină formidabilă de stăpânire a răspândirii infecției pe măsură ce iarna aduce oamenii în interior.
Viteza și amploarea revenirii Covid-19 au determinat eforturi urgente pentru a înțelege de ce s-a întâmplat așa și ce se poate face în acest sens. Răspunsurile ar putea determina dacă națiunile europene și alte țări – cum ar fi SUA – sunt condamnate la o serie perpetuă de restricții, cu excepția cazului un vaccin eficient este descoperit și utilizat pe scară largă.
„Acum știm mai multe despre virus decât în martie și trebuie să folosim aceste cunoștințe pentru a informa decidenții politici”, a declarat Muge Cevik, clinician și cercetător în virologie la Universitatea din St Andrews din Marea Britanie. „Știm că anumite activități prezintă un risc ridicat. Trebuie să comunicăm acest lucru mult mai clar publicului – și trebuie să evităm să oferim sfaturi contradictorii. ”
Cazurile Covid-19 au crescut în toată Europa, dar prevalența este încă mult mai mare în unele țări decât în altele. Belgia este cea mai afectată dintre cele 31 de națiuni care cuprind Spațiul Economic European și Marea Britanie. Numărul său cumulativ în 14 zile de 1.600 de cazuri Covid-19 la 100.000 de persoane este de peste 30 de ori mai mare decât cel al Finlandei. Franța a avut 706 de cazuri, Marea Britanie 438 și Germania 182.
Numărul crescând de infecții din unele țări a determinat-o pe Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate, să avertizeze săptămâna trecută despre „un risc real” că sistemele de sănătate vor fi „copleșite”. Ocuparea paturilor de spital s-a dublat în mai puțin de două săptămâni în țări precum Belgia, Republica Cehă și Franța, potrivit datelor publicate săptămâna trecută.
Germania a oferit paturi de rezervă pentru terapie intensivă pacienților din state europene.
În timp ce călătoriile internaționale ale turiștilor în timpul verii au jucat un rol în transmiterea bolii în Europa, experții consideră că alți factori au o importanță egală sau mai mare. Flemming Konradsen de la departamentul global de sănătate al Universității din Copenhaga a subliniat ridicarea măsurilor de blocare într-un efort de a relansa activitatea economică; o creștere a cazurilor în rândul tinerilor, pe măsură ce liceele și universitățile se întorceau; și mișcări ale lucrătorilor sezonieri transfrontalieri de vară.
„Cea mai importantă este deschiderea instituțiilor în același timp în care ați relaxat unele dintre aceste măsuri de protecție”, a spus el. „Caracteristica unificatoare este că ne-am relaxat mult; am avut destule Covid-19. . . Cred că oamenii au mers mai departe ”.
Danemarca face parte dintr-o mulțime de țări care se află la un nivel scăzut al ratelor de infecție în Europa, dar Copenhaga acționează și acum, încercând să evite o creștere exponențială a numărului de cazuri. Guvernul a redus mărimea întrunirilor publice, a introdus cerințe pentru ca oamenii să poarte măști în magazine și a impus orele de închidere anterioare pentru restaurante și baruri.
În Finlanda, Outi Kuivasniemi, director pentru afaceri internaționale la Ministerul Afacerilor Sociale și Sănătății, a declarat că țara sa întărește normele localizat, chiar dacă ratele naționale de infecție sunt încă foarte scăzute la scară europeană. Ea a spus că creșterea recentă a numărului de cazuri a fost determinată de oamenii care se adunau pentru evenimente sportive, funcții bisericești sau adunări de familie.
„Ne ținem de o strategie în care anumite lucruri se fac la nivel de guvern național, dar o mare parte a deciziilor sunt la nivel regional sau județean, reflectând circumstanțele specifice din acea zonă”, a spus ea. „Scopul dublu este protejarea celor vulnerabili și facilitarea economiei.”
O altă preocupare conexă este că unele autorități sunt încă legate de măsuri care dau o impresie falsă de risc. La Bruxelles, sediul sediului UE, guvernul regional a reintrodus obligația de a purta măști în permanență în aer liber – chiar dacă cercetările sugerează că șansele de infecție în spațiile exterioare neaglomerate sunt minime. Când Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și-a numit săptămâna trecută cele trei priorități pentru a rămâne în siguranță, a menționat că evitarea spațiilor interioare, slab ventilate a trecut – totuși, studiile indică faptul că acesta este singurul factor important al infecțiilor.
Dna von der Leyen a încercat, de asemenea, să obțină o notă de optimism în acest moment sumbru, insistând că țările europene „toate au învățat lecțiile din primăvară”. Ultimele două luni ale anului pandemic din 2020 vor testa dacă are dreptate.